Weeping Willows. Foto: Per Kristiansen/Razzia Records

Weeping Willows: "The Time has Come"

3:09 min

När Weeping Willows slog igenom för 17 år sedan var bandet en egen och vemodig röst i svenskt musikliv med tydliga rötter i 50- och 60-talet. På nya skivan "The Time has Come", den första på 7 år, är de tillbaka där det började.

Jag har en del att tacka Weeping Willows för. När debutskivan "Broken Promised Land" kom 1997 var jag 16 och lyssnade uteslutande på hardcore. Plötsligt pekade sångaren Magnus Carlsson i en helt annan riktning, bort från utåtriktad aggression, mot inåtvänd kärlekssjuka. Jag gick dit han pekade och hittade bland annat Morrissey, Elvis skiva "Elvis in Memphis" och Echo and the Bunnymen.

Vi har alla band eller artister som får en stor roll som musikalisk uppfostrare, Weeping Willows blev ett av dessa för mig och många i min generation. Det beror på att Weeping Willows skapande så uppenbart grundar sig i en gränslös kärlek till andras musik. Det är inte förvånande att Weeping Willows startades som ett coverband, specialiserat på de mer smäktande delarna av 50- och 60-talen.

Så hur låter Weeping Willows nu, 17 år efter debuten? Efter att ha tagit sig an 80-talets syntar och elgitarrer på ett par skivor så är Weeping Willows på många sätt tillbaka där de började. Med välorkestrerad pop som hämtar sitt sentimentala och bombastiska bränsle i just 50- och 60-talen. På "The Time has Come" är det återigen Pål Svenre som skriver fantastiska stråkarrangemang, och Magnus Carlsson är fortfarande en av Sveriges tveklöst bästa sångare, och kärleken är fortfarande en ytterst smärtsam sak.

I sina bäst stunder kan just den här typen av välorkestrerade, hjärtskärande Glen Campbell-pop lägga ett varmt, vemodigt filter över vardagen. När den inte fungerar, ja då är det en grå och fuktig filt i februarikylan. "The Time has Come" lyckas med bägge delar.

Men som allra varmast och mest vemodigt blir det i "Too Late for Us".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista