Statsminister Erna Solberg presenterar sin helt nyutnämnda regering utanför slottet. Kultur- och idrottsminister Thorild Widvey vinkar i bakgrunden. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR

Norska kulturministern frågas ut i Stortinget

2:05 min

Det är få texter i utställningskataloger som får särskilt mycket uppmärksamhet. Men i Norge ska idag landets kulturminister Thorild Widey frågas ut av Stortinget efter sitt agerande i samband med att texten till vårens utställningskatalog för Trondheim Kunstmuseum offentliggjordes för ett tag sedan. En text som ledde till att ministern agerade, och frågan är om hon då klev över gränsen för vad en minister får - eller bör -göra?

Var det försök till ministerstyre eller var det bara ett klumpigt försök att få information när kulturminister Thorlid Widvey från Höyre ringde upp styrelseordföranden för Museene i Sør-Trøndelag efter att hon hade fått veta att den avgående museichefen för Trondheim Kunstmuseum, skrev i museets vårprogram att Fremskrittspartiet - Frp - är ett farligt nationalistparti?

Ja, det är frågan som ska diskuteras på Stortingets frågetimme idag. För många - såväl politiker som kulturpersoner - har reagerat på kulturministerns agerande.

Bakgrunden är att museichefen, svenske Pontus Kyander, i museets vårprogrammet bland annat skrev att "Nationalistiska partier - FrP är ett av dem - är farliga eftersom de relativiserar föreställningarna om mänsklig gemenskap, om mänskliga rättigheter, om likhet. De är en syra som äter våra själar, som eroderar vår respekt för andra - om dessa andra av någon anledning trampar samma mark som vi själva."

Texten nådde Kulturministern Thorild Widey från Höyre, som sitter i regering tillsammans med Fremskrittspartiet, och hon ringde alltså upp styrelseordföranden för Museene i Sør-Trøndelag - den museisammanslutning som Trondheim Kunstmuseum tillhör - själv säger hon att det var för att få mer information och samla in fakta och att hon inte hade någon intention att blanda sig i eller påverka.

Men frågan är hur det uppfattas i en kulturorganisation när självaste ministern ringer upp och vill ha svar.

Pontus Kyander fick till exempel ett sms från sin chef där det stod "Jag vet inte vad du håller på med, men nu har du klarat av att sätta igång ett helvetes liv". Och Kulturforskare Per Mangset vid Høgskolen i Telemark säger till Klasskampen att det är opassande att ett statsråd griper in direkt eftersom det ger en felaktiga signaler som hör hemma i andra regimer. Också Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vill ha svar från kulturminister Thorild Widvey, men beslutade på sitt möte igår att avvakta dagens utfrågning.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista