Ur utställningen "Trådar". Foto: pressbild

Broderade sms i ny forskning

2:18 min

Nu ska vi höra om en unik doktorsavhandling, som las fram vid Malmö högskola häromdagen. Unik för att den skrivits av två doktorander i två helt olika ämnen, ett samarbete som också är centralt i avhandlingen. Och den handlar om både konst och medier. Ja, egentligen om något så märkligt som en sms-syjunta.

Ja, allt började med "Trådar", ett konstverk som består av en mobil syjunta, eller sms-broderisyjunta, som varit igång sen 2006.

Och av denna har Kristina Lindström och Åsa Ståhl vid Malmö högskola fått ihop en gemensam avhandling i ämnena interaktionsdesign och medie- och kommunikationsvetenskap.

Det handlar om lapptäcken och offentlighet, förklarar Åsa Ståhl

--Patchworking, det vill säga lapptäckesgörande och publics-in-the-making, som är en förståelse av offentlighet som bygger på att det är en offentlighet i ständig tillblivelse.

--Och även att den faktiskt blir till genom görande. Att man möts och gör saker, inte nödvändigtvis att man möts och pratar om saker, säger Åsa Ståhl.

Och Kristina Lindström förtydligar.

--Vi kallar det ju för en mobil syjunta. Och det kan man förstå på olika sätt, dels att vi jobbar med mobiltelefoner, men också att den är mobil på det sättet att den reser. Och att de som är med i den, medlemmarna, inte är helt fasta.

--I en traditionell syjunta så kan det ju vara samma personer som träffar varandra regelbundet i 40 år.

Antingen brodererar de medverkande i sms-syjuntan sms:en för hand - eller via en broderimaskin som är kopplad till en mobiltelefon med en speciell mjukvara. Och allt har skett i samarbete med Riksutställningar, Studieförbundet Vuxenskolan, Bygdegårdarnas Riksförbund och Förbundet Vi unga.

Av detta har det blivit en 370 sidor lång avhandling.

Eftersom den rör sig över två vetenskapliga discipliner tog själva disputationen fem och en halvtimma. Även det ytterst ovanligt.

Men vad kan då en sån här avhandling användas till?

--Vårt arbete har redan använts på en massa olika sätt. Till exempel så blev "Trådar - en mobil syjutna" ett lärandeexempel i en rapport från kulturrådet till kulturministern.

--Och då var det fokus på hur ett samarbete mellan civilsamhället och kulturinstitutionerna kan gå till, säger Åsa Ståhl.

Och Kristina Lindström lägger till:

--En av de roligaste sakerna har väl varit just att få resa runt i hela Sverige till dessa små samhällen. Och att träffa människor där. Det är verkligen inte forskning som har bedrivits enbart här på högskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista