Paco de Lucia. Foto: Martial Trezzini/AP/TT

Flamencostjärnan Paco de Lucia död

2:36 min

Den spanske flamencogitarristen Paco de Lucia har avlidit, 66 år gammal, uppger myndigheterna i hans hemstad Algeciras. Paco de Lucia, som föddes Francisco Sanchez Gomez, kallades ofta för flamencomusikens gudfader.

Paco de Lucia medverkade till att modernisera den spanska flamencotraditionen. Han förde in jazz, pop och klassiska influenser i den traditionella flamencon, vilket ibland retade upp traditionalisterna inom genren, men det bidrog till att sprida musikstilen till en stor internationell publik.
Han spelade in skivor med gitarrister som Al DiMeola och uppträdde också med jazzmusiker som Chick Corea och rockstjärnor som Bryan Adams och Eric Clapton.

Paco de Lucia framhöll ofta sin pappa som en stor inspirationskälla. Pappan Antonio Sanchez, som var av romsk härkomst, var själv sångare och introducerade flamencotraditionen tidigt i sin sons liv. Paco de Lucia började som tolvåring uppträda på de traditionella krogar i Spanien där flamencon är stor och redan i tonåren gav han ut sina första skivor.
2004 belönades han med Spaniens finaste kulturpris, prinsen av Asturiens pris, för sina insatser för flamencon.

Paco de Lucia har spelat i Sverige flera gånger och senast var han här 2010 på Uppsala internationella gitarrfestival, och festivalchefen Klaus Pontvik minns honom så här:

– Han har satt flamencon på kartan, genom att förnya den och utforska och utveckla den. Innan var flamencon väldigt begränsad geografiskt, till södra Spanien och Andalusien.

På vilket sätt förnyade han flamencon?

– Genom att ta in andra musikaliska uttryck som jazzen, klassisk musik och världsmusik som han integrerade och gav flamencon en annan dimension och också en attraktion för en större publik.

I början på 1990-talet gav han sig på ett klassiskt stycke Concierto de Aranjuez.

– Han blev tillfrågad att spela den och han kunde inte läsa noter. På gehör lärde han sig hela det svåra stycket. och Joaquin Rodrigo som är tonsättare till stycket tyckte att det var den bästa tolkningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista