Flagga med sverigedemokraternas logotype. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Sverigedemokraterna startar en ny dagstidning i mars

1:38 min

SD startar en ny dagstidning på webben. Man har knutit ett antal reportrar till sig som ska arbeta med nyhetsbevakning och enligt chefredaktören ska tidningen lanseras i slutet av mars. Att SD startar en egen dagstidning är ett naturligt steg, säger Gunnar Nygren som är professor i journalistik vid Södertörns Högskola. Han menar att partiet behöver kanaler för att hålla ihop medlemmarna och skapa en åsiktsmässig gemenskap.

- Det är ganska naturligt att de gör det. Det är många partier som har webbplatser eller nyhetstidnigar för sina sympatisörer, säger Gunnar Nygren som är professor i journalistik vid Södertörns Högskola.

Samtiden ska bli en dagstidning på webben med egen nyhetsbevakning och ett antal reportrar knutna till redaktionen, men också ta in material från andra källor, det säger Chefredaktören och den ansvarige utgivaren Jan Sjunnesson till branschtidnnigen Medievärlden. Men mer än så vill han inte säga om tidningens inriktning i nuläget. Men Gunnar Nygren tror att det främst blir en medlemstidning.

Sverigedemokraterna har också kopplats ihop med sajten Avpixlat. Trots att partiet själva dementerat att det finns en koppling så har riksdagsledamoten Kent Ekeroth stått för delar av sajtens finansiering, och i december avslöjade Expressen att Sverigedemokratiska politiker skrivit rasistiska och främlingsfientliga kommentarer på sajten.
Gunnar Nygren tror att lanserandet av den nya sajten blir ett sätt för partiet att hålla ihop medlemmarna ideologiskt:

- Sverigedemokraterna har länge varit starka på nätet, och väldigt aktiva på nätet. Kanske aktivare än många andra partier. Samtidigt ser vi också att Sverigedemokraterna är en ganska bred, disparat rörelse och de har haft problem att hålla ihop partiet när det gäller värderingar och man har haft uteslutningar av medlemmar. Jag tror att det här är ett sätt att få rörelsen att hålla ihop bättre inför valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista