Sex mediehefer startar nu en gemensam samarbetsorganisation. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Mer lokala nyheter i SVT

2:43 min

Två helt nya regionala nyhetsprogram i Helsingborg och Södertälje, ökad närvaro i andra stora städer och fler journalister. Samtidigt neddragningar, framför allt i norra Sverige. Det blir resultatet av den genomgripande förändring av den regionala nyhetsverksamheten som Sveriges Television klubbade igenom tidigare idag. 

Sveriges Televisions vd Eva Hamilton förklarar:

--Vi la grunden för vår regionala nyhetsverksamhet redan på 1970-talet. Och då bestod Sverige av sju miljoner invånare, mera jämt fördelade än idag. Sveriges Television var enda tv-bolaget och ingen kunde drömma om att man skulle vilja hämta sin information via en mobil eller en dator, säger Eva Hamilton.

--Om vi inte förändrar vår regionala nyhetsstruktur nu, så är jag rädd för att den kommer att bli allt mindre angelägen och relevant för Sveriges människor.

Och det ni alltså satsar på nu, eller från 2015 är storstäder kan man väl säga?

 --Ja, framför allt handlar det om städer som Uppsala, Helsingborg, Södertälje, Östersund, Linköping och Eskilstuna - områden där givet befolkningens storlek vi bevakar med allt för få, eller inte alls, svarar Eva Hamilton.

Men samtidigt blir bevakningen i norra Sverige sämre?

 --Jag är inte övertygad om att den blir sämre. Vi använder också modern teknisk utsändning, så att vi inte behöver investera i nya kontrollrum.

--Vi startar alltså 21 regionala nyhetsprogram, från tidig morgon till sen kväll. Idag har vi bara elva som sänder så, säger Eva Hamilton.

--Nu centraliserar vi utsändningen, alltså inte programmet som blir väldigt lokalt med ansvarig utgivare - men utsändningen där serven står.

--Då frigör vi ett antal teknikertjänster - det är en klassisk strukturomvandling - som förvandlas till journalisttjänster.

Men vad säger du om den hårda kritik som ända har fått från norra Sverige. Från Norbotten, Mittnytt och andra?

--Norbotten kommer att ha dubbelt så många journalister som de nya områdena i södra Sverige kommer att ha. Också framgent, för att vi kommer att ta hänsyn till faktorer som avstånd, eller att vi ska bevaka också Barentsregionen, eller att det är långt till annan nyhetsort.

--Sammantaget innebär det att Luleå och Sundsvall där kritiken varit hårdast, kommer att ha dubbelt så mycket folk, relativt kollegorna i södra Sverige. Östersund kommer att ha flera journalister, så vi har tagit många hänsyn, anser Eva Hamilton.

En annan kritik har gått ut på att nyhetsprogrammen kommer att bandas i förväg i ökad utsträckning än tidigare? 

 --Redan idag är det enda som är live i ett nyhetsprogram, det är programledaren. Nyhetsprogrammen bandas en timma i förväg, och så kommer vi att göra även framgent.

-En timma i förväg så bandar vi samtliga nyhetsprogram. Utom de, och de kan vara olika, de sex som varje dag säger att "vi har en pågående sändningsutveckling, vi vill sända direkt live" - och då finns den möjligheten, slutar Eva Hamilton - vd på Sveriges Television.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista