Ison Glasgow och Fille Leiva Wenger. Foto: Andreas Lönngren

Ison & Fille: "Länge leve vi"

3:38 min

Den svenska hip hop-duon Ison och Fille släpper nu sin femte skiva, "Länge leve vi". Med musik och texter baserade i förorten har de blivit några av den svenska hiphopens förgrundsfigurer och genom åren har de prisats flera gånger. Musikjournalisten Ametist Azordegan, har lyssnat på Länge Lever vi.

Det är den här skivan som beskriver hjältarnas vinst och deras seger. Genom alla album har Ison & Fille varit hjältar i en förortsmytologi och då skulle jag vilja säga att det här det sista kapitlet i den långa historien. De har alltid hållit sig till en klassisk hip hop-retorik.

Hip-hopen handlar mycket om att slå underifrån och den utövas av aktörer som är i någon slags samhällelig underklass och beskriver ofta hur man måste jobba mot ekonomiska och sociala problem för att nå sina mål i livet. Ison & Fille har länge beskrivit hur de kämpar i motvind. Men nu beskriver de hur de har nått segern och beskriver sin stolthet över att ha kunnat göra det.

Soundmässigt är det här den mest spretiga skivan som Ison & Fille har levererat hittills. Den rör sig mellan allt från reggaeinfluerade låtar till mer minimalistiska elektroniska klubbhits. Men det funkar ändå, i och med att deras berättelse om den här hjälteresan är så konstant. Så lyckas skivan hålla ihop ändå.

Båda killarna är fantastiska rappare och rimmakare, men det har hänt något med Ison. Jag har aldrig hört honom på det här viset. Han kliver in och tar ut svängarna och leker med röstlägen och karaktären på låtarna. Uppenbarligen har han fått en nytändning. Det kan ju vara så att det är ett soloalbum på gång. Man kan ju hoppas på det.

Ametist Azordegan
kulturnytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista