June Squibb och Bruce Dern, båda Oscarsnominerade, i "Nebraska". Foto: Sony pictures

"Nebraska" av Alexander Payne

1:55 min

Idag går den hyllade regissören Alexander Paynes film "Nebraska" upp på bio. Payne är kanske mest känd för "Sideways" eller "The Decendants". "Nebraska" är filmad i svartvitt och har översköljts med Oscarsnomineringar bland annat bästa film, regi, manliga huvudroll och kvinnliga biroll.

Det är grått i Nebraska. Den gamle mannen Woody går längs motorvägen. En reklamflyer från ett bolag som säljer tidningar har gjort att han nu tror att om han bara tar sig till Lincoln så kommer han få en miljon.

Men gå hela vägen, det kan Woody ju inte göra. Så hans son David ser det som sin uppgift att köra honom. Vi förstår att pappan varit strulig och supit.

Men nu är det som att åldern och Woodys förvirrade tillstånd är försonande.
Det finns ingen tid för ilska eller anklagelser längre. Nu är det pappan som är barnet och sonen som värnar om hans dröm. Drömmen om miljonen. Att få bli någon, lämna efter sig något eller i alla fall kanske köpa en ny bil.

Det är ett fint porträtt av en äldre man som blivit lite halvsnurrig och glömsk, och en son som försöker förhålla sig till pappans åldrande. Bruce Dern spelar pappan fantastiskt bra och är absolut värd sin oscarsnominering.
Men det är inte filmen.

Regissören Alexander Paynes varma melankoli som vi sett i "The Descendants" och "Sideways" finns här, men den når inte fram. Humoristiska scener, som när mamman blottar sig för en gammal älskarens gravsten bara för att visa honom vad han gick miste om, bäddas övernitiskt in i en gråfilt av Payne.

Jag längtar efter färgen och värmen och har svårt att förstå vad i berättelsen som motiverar valet att filma i svartvitt. Alexander Payne berättar för oss att pengar påverkar människors status. Att kvinnor lagar mat och män ser på sport på TV och bara pratar om bilar i Nebraska. Och att ja, hela livet är grått i Nebraska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista