Ukrainas journalister enas i sökandet efter slängda dokument

0:41 min

Medan sökandet efter Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj pågår och en ny regering bildas, håller en grupp ukrainska journalister på att offentliggöra några av de tiotusentals dokument som i helgen hittades i vattnet i närheten av Janukovytjs residens utanför Kiev.

. Hittills har över 700 dokument lagts ut på den nystartade sajten YanukovuchLeaks, som drivs av ett tjugotal journalister från bland annat engelskspråkiga tidningen Kiev Post.

Enligt nätverket Global investigative journalism var flera reportrar från konkurrerande medier på plats i helgen för att se till att de kastade dokumenten kunde fiskas upp, torkas och sorteras.

En av de första på plats var journalisten Oksana Kovalenko som jobbar för nättidningen Ukrainska pravda. Bland annat hittade Kovalenko och de andra journalisterna kvitton och andra papper som visade hur det i Ukraina kritiserade bygget av residenset gått till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista