Foto: Leif R Jansson/TT

Tv-tittandet går ner internationellt

2:12 min

Vi tillbringar allt mindre tid framför vanlig tv. Förra året valde svenskarna att lägga fem minuter av sin tv-tid på annat och i Danmark sjönk tittandet historisk mycket. Även i USA och England gick det ner. Experter pratar om en vändpunkt där alternativt tittande först nu på allvar får oss ur tv-soffan.

- Vi är i en brytpunkt där det börjar hända saker. I vissa grupper börjar man se en tydlig konkurrens mellan onlinetittande och linjärt tv-tittande.

Magnus Anshelm är vd på företaget MMS, som mäter hur svenskarna ser på tv. Enligt honom innebar förra året ett trendbrott i tv-konsumtionen. I hela Norden gick tittandet på tablå-tv ner, detsamma hände i till exempel England och USA.

Det är först nu det går det att se en minskning som hänger ihop med att annat tv-tittande ökar.

Förra årets mest sedda program i svensk online-tv var SVT:s julkalender. Men även om playfunktionerna har varit igång sedan mitten av 2000-talet och tittarna vant sig vid att själva kunna bestämma när och vad de vill se har det inte synts i siffrorna. Istället har tiden svenskarna lägger på traditionell tv ökat de senaste åren.

Det är en helt naturligt fördröjning menar Magnus Anshelm.

- Bara för att ett beteende ökar kraftfullt, så minskar inte det det etablerade beteendet direkt. Den första fasen är ofta att man ökar tiden på det nya, medan bara marginellt minskar tiden man lägger på det gamla.

I Danmark är trenden ovanligt tydlig. Där lämnade tittarna tv-soffan en hel kvart tidigare per dag under 2013 än året innan. Kurt Holm Jensen som är medieforskare på Danmarks radio ser en klar koppling till de stora stremingtjänsterna Netflix och HBO, som etablerade sig i Norden hösten 2012. Förändringen är inte tillfällig utan något som de traditionella tv-skaparna måste förhålla sig till framöver, menar Kurt Holm Jensen.

- En av de viktigaste orsakerna är att de nya streamingtjänsterna har kommit ut på marknaden och det kommer vara ett villkor även för framtiden.

Magnus Anshelm på MMS tror att tittarna kommer att vilja ha tablå-tv ett bra tag till. Till exempel kommer livehändelser och nyheter fortsatt vara mest mest populärt att se i traditionell tv.

Det är alltså inte televisionens nära förestående död vi ser.

- Död, det tror jag ingen som jobbar med detta tror på allvar. Däremot kommer vi att lägga mindre tid, det tror jag alla är fullt medvetan om.

Emma Engström
emma.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista