Kay Pollak. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Barnporrkoppling stoppar svensk film

Kay Pollaks klassiker "Barnens ö" får inte visas i Australien. Nakenscener med den unga huvudrollsinnehavaren sätter stopp.
- I ljuset av vad vi vet om pedofili i dag så förstår jag beslutet, säger regissören till TT.

Den australiska filmcensuren har stoppat den svenska 80-talsfilmen "Barnens ö", genom att vägra ge den en åldersgräns - i praktiken en bannlysning av filmen i landet. Den som köper, säljer eller visar filmen offentligt i Australien riskerar därmed motsvarande 1,6 miljoner kronor i böter och 10 års fängelse.

Den anmärkningsvärda åtgärden kommer efter en begäran från den federala australiska polisen (AFP) som velat få Kay Pollaks filmatisering av PC Jersilds bok om 11-åriga Reines resa in i puberteten under en sommar klassad som barnporr och därmed förbjuden, skriver tidningen Sydney Morning Herald.
Enligt tidningen har filmen påträffats när polisen gjort tillslag hos kända pedofiler.

Den australiska filmcensuren The Classification Review Board slår fast att en 49 sekunder lång scen där Reine onanerar inte är lämplig ens för vuxna att se. Beslutet fattades redan i oktober, men har först nu blivit känt i Australien och väckt kritik.

- Det är ett bisarrt beslut och en väldigt anmärkningsvärd överreaktion av AFP att försöka få filmer censurerade, säger Chris Berg, en australisk expert på yttrandefrihetsfrågor, till Sydney Morning Herald.

Men filmens regissör, Kay Pollak, är inte upprörd över beskedet.
- Det har hänt så mycket på de här åren som gått sedan vi gjorde filmen. Vi var inte medvetna om pedofili då men i ljuset av vad vi vet i dag tycker jag att man kan ha förståelse för det här.

Hade du gjort filmen annorlunda i dag?

- Ja, absolut. Och om man skulle visa den igen i dag skulle jag klippa bort en del, särskilt en närbild, säger Kay Pollak.

Kay Pollak är för tillfället mitt uppe i filmatiseringen av "Så ock på jorden", uppföljaren till hans succéfilm "Såsom i himmelen" från 2004.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".