BBC i London. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

BBC kämpar för tv-licensen

1:47 min

Radio och tv-avgiften kommer att fungera även långt in i framtiden. Det hävdade brittiska BBC:s generaldirektör Tony Hall i ett uppmärksammat tal på en mediekonferens i Oxford. Och därmed inledde han kampen om BBC:s framtid. För många andra intressenter vill också komma åt licensmedlen, de miljarder BBC eventuellt kan få efter ett nytt sändningstillstånd från 2016.

Ja, kampen om BBC:s framtid är full igång. BBCs generaldirektör Tony Hall har i flera dagar innan talet i Oxford läckt delar av det till tidningen The Guardian. Och där och i andra forum är debatten het.

Det gäller att övertyga politikerna som måste sy ihop ett nytt tioårigt sändningstillstånd från 2016. BBC:s tidigare så goda rykte är ordentligt skamfilat efter diverse skandaler: programledaren Jimmy Savile som i åratal utnyttjade barn, höga avgångsvederlag till en massa BBC-chefer, miljardförlust för ett stort it-projekt osv.

- Men BBC är fortfarande beundrat världen över. Radio- och tv-avgiften, kanske i en lite modernare tappning, fungerar långt in i framtiden, sa Tony Hall. Licenssytemet är ingen dinosaur, utan en garant för att vi kan göra kvalitetsprogram även i framtiden. Och 90 procent av allt tv-tittande är fortfarande på tablå-tv.

Men flera i den privata tv-världen och även en del tidigare BBC-chefer föreslår nu att även de privata bolagen ska få konkurrera om licensmedlen. Ungefär som Folkpartiet i Sverige en gång i tiden föreslog, avgiftsmiljarderna läggs i en stor fond som sen alla intresserade kan slåss om.

- Det skulle kullkasta hela den berömda brittiska etermediestrukturen och på sikt leda till en privatisering av BBC. Märkligt för övrigt att de privata bolagen nu vill ha kvar avgiften, som de tidigare dömt ut, sa Tony Hall.

Vi kan lägga till att den här fondmodellen redan har prövats i Nya Zeeland, där den blev ett stort fiasko. Men Nya Zeeland är förstås ett mycket mindre land än Storbritannien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista