Nu ska SVT bli mer lokala i sin nyhetsjornalistik.

Facket riktar kritik mot SVT

2:19 min

Förändringarna inom SVT:s regionala nyhetsorganisation väcker hård kritik från Petteri Karttunen, som är ordförande i SVT:s journalistklubb.

--Vi riktar kritik mot tre områden i det här beslutet. Mot bemanningen, tekniken och framtidens journalistroll, säger Petteri Karttunen.

SVT ökar antalet sändningsorter från 27 till 33år 2015. Och det blir svårt att klara av med bara sju journalister till, säger Petteri Karttunen.

--Jag pratade med personer som sysslar med utsändningar av nyheter här på SVT som skrattade när jag berättade hur SVT tänker lösa utsändningsproblematiken här över, det vill säga att man ska ha ett kontrollrum på en ort och sen står programledaren på en annan ort.

--Det funkar de flesta gånger, men i ett stressat nyhetsläge så måste vi garanterade att det fungerar.

Petteri Karttunen är också orolig över att SVT:s nyhetsjournalister måste göra allt i framtiden precis som på kommersiella tv-bolag, intervjua, filma, jobba med webben osv.

Men SVT:s vd Eva Hamilton tycker journalistklubbens reaktion är naturlig, men säger att förändringarna är nödvändiga.

----Vi la grunden för vår regionala nyhetsverksamhet redan på 1970-talet. Och då bestod Sverige av sju miljoner invånare, mera jämt fördelade än idag. Sveriges Television var enda tv-bolaget och ingen kunde drömma om att man skulle vilja hämta sin information via en mobil eller en dator, säger Eva Hamilton.

--Om vi inte förändrar vår regionala nyhetsstruktur nu, så är jag rädd för att den kommer att bli allt mindre angelägen och relevant för Sveriges människor.

Helsingborg och Södertälje ska få helt nya redaktioner. Även Borås och Linköping blir nya orter på SVT:s Sverigekarta. Dessutom blir det förstärkningar i Uppsala, Eskilstuna och Östersund.

--Det är inte helt självklart att man klarar av att bevaka ett område om man har en bemanning på tio personer som man ska ha i Östersund till exempel, som ska bevaka hela Jämtlands län. Och kunna göra det sju dagar i veckan.

--Det blir tufft, säger journalistklubbsordföranden på SVT.

Risken är också att man börjar klumpa ihop Norrland och säger att "men ni kan väl plocka nyheter från Umeå, varnar Petteri Karttunen. Det är därifrån Västerbottensnytt, Jämtlandsnytt, Mittnytt och Nordnytt kommer att sända i framtiden.

Han framhåller också att även vissa delar av södra Sverige fortfarande förblir helt obevakade. Gotland och Öland till exempel.

Men Eva Hamilton anser att satsningarna på de större städerna är riktiga.

--Det handlar om områden där givet befolkningens storlek vi bevakar med allt för få, eller inte alls, säger Hamilton.

Men samtidigt blir bevakningen i norra Sverige sämre?

 --Jag är inte övertygad om att den blir sämre. Norbotten kommer att ha dubbelt så många journalister som de nya områdena i södra Sverige kommer att ha. Också i framtiden.

--Sammantaget innebär det att Luleå och Sundsvall där kritiken varit hårdast, kommer att ha dubbelt så mycket folk, relativt kollegorna i södra Sverige, säger Eva Hamilton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista