Julia Roberts, Meryl Streep och Margo Martindale i "En familj - August:Osage county". Foto: Scanbox entertainment

"En familj - August: Osage county" av John Wells

2:57 min

På söndag är det dags för Oscarsgala på andra sidan Atlanten. Därför passar filmbolagen på att strössla med premiärer som har Oscarnomineringar. Som "En familj. August: Osage County" där både bästa kvinnliga huvudroll och bästa kvinnliga biroll finns representerade.

Elin Claeson, du har sett En familj, som den heter på svenska - eller August: Osage County som originaltiteln lyder, vad är det vi hör?

Vi hör Julia Roberts och Meryl Streep som mor och dotter i en film som handlar om just en familj, som under några augustidagar i Osage County, vilket är liten håla på de amerikanska slätterna i Oklahoma,  ägnar sig åt att säga sanningar, släppa ut aggressioner och gå ner sig i allsköns tragedier. Filmen är regisserad av John Wells, som för några av oss nördar är känd som producenten bakom teveserien Vita Huset - bland annat.

Den här filmen bygger på en pjäs av dramatikern Tracy Lett, en pjäs som gjorde succé över västvärlden för ungefär 5 år sedan och sattes upp både på Stadsteatern i Göteborg och Dramaten i Stockholm. Och det är en klassisk historia som påminner om Eugene O'Neills Lång dags färd mot natt eller vår egen Lars Noréns dramer från 90-talet. Ni vet - de som gav upphov till att man ibland säger att något är "som en norénjul". Det är med andra ord inte speciellt snällt och mysigt... Oftast finns det en familjekärna av mörker och konflikter, i detta stoppar man in lite alkohol eller annat missbruk, någon dramatisk händelse som drar igång ett bråk - i det här fallet är det pappan i familjen som försvinner - och sen... pang på! Olycka, olycka, olycka.  

Det låter inte speciellt "kul" utan mer som elände, hur är det att titta på?

Jo, men det är en ren fest att titta på! Det är en sån där "skådespelarfilm", där alla gör snygga piruetter av sina rollfigurer - såna filmer som de flesta skådespelare verkligen VILL vara med i, här finns inga biljakter, inga superhjältar, inga romantiska promenader i vattenbrynet. Här är det skådespeleriet som är i fokus. Det här är en minst sagt stjärnspäckad film där alla är riktigt bra, men självklart briljerar Meryl Streep som mamman och Julia Roberts som äldsta dottern.

Och jag tycker personligen att det framförallt är Julia Roberts som är behållningen. Hon är helt osminkad, avskalad och sorgsen in i själen. Hon sliter med sin tonårsdotter och ett krackelerande äktenskap och med sitt minst sagt komplicerade förhållande till mamman. Man kan väl säga att frågan om arv och miljö står i fokus filmen igenom - och den syns som allra bäst i Roberts rollfigur. Så jo, det går finfint att se En familj. Men man ska kanske inte räkna med att bli glad och upplyft efteråt...

Och det där med Oscarnomineringarna då? Blir det några Oscar på söndag?

Ja, det vet man ju aldrig men jag blir inte förvånad om Julia Roberts står på scenen och håller i en gyllene gubbe. Det vore hon åtminstone värd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista