Sarah Marshall: "De verkliga innovatörerna är inte medieföretagen"

Jämför tidningarnas framtid med scifi-filmer
2:15 min

Tänk dig ett Spotify för nyheter där alla tidningar från Aftonbladet och Expressen till Östersundsposten och Sydsvenskan hade sina nyheter. Det kan vara framtidens journalistik, menar Sarah Marshall som är digitala medier -redaktör på Wall Street Journal. Just nu är hon i Uppsala för att föreläsa på en konferens om framtiden för journalistiken på den allt mer digitala marknaden och hon jämför tidningarnas framtiden med den man sett i scifi-filmer som Star Trek.

– Jag kan inte veta hur framtiden ser ut säger Sarah Marshall. Men det går att föreställa sig genom att se på gamla filmer som nästan fick rätt. Som i Star Trek som hade en "pad".

I framtiden kommer mer att styras av röster och gester och fler platser i huset som kylskåpsdörren till exempel kommer att ha skärmar. Frågan är vad det kommer att betyda för journalistiken. Medieföretagen måste också förhålla sig till företag som Google, Amazon och Facebook som samlar in andra sidors nyhetsinnehåll och presenterar det. Istället för att se dem som konkurrenter borde tidningarna lära av dem säger Sarah Marshall.

– De verkliga innovatörerna är inte medieföretagen. Så vi måste antingen lära ifrån dem, gå med i dem eller slå dem. Men för tillfället är de bra för nyhetsföretagen, för de drar in nya läsare och visar upp vårt nyhetsmaterial.

Om vi öppnade upp vår data som nyhetsorganisationer så kanske någon skulle skapa ett Netflix eller ett Spotify där användarna kan välja att läsa dem med eller utan reklam, tror Sarah Marshall.

– Folk vill ta del av nyheter på ett visst sätt och företag som idag är konkurrenter skulle kunna samarbeta och skapa smarta betallösningar. Men för tillfället är vi alla låsta vid våra egna sajter, säger Sarah Marshall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".