Klas Östergren ny i Akademien

Klas Östergren om hur det känns att få stol nr 11
6:41 min

Klas Östergren har utsetts till ny ledamot av Svenska Akademien på stol nummer 11 efter Ulf Linde. Det meddelar Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

- Det känns högst oväntat, uppriktigt sagt. Jag stod och gjorde en sås här i Kivik när de ringde. Den skar sig, kan jag upplysa om, säger Östergren till TT.

Författaren Klas Östergren kommer att träda in bland de aderton vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december.

Beskedet kom som en överraskning för den 59-årige författaren, som kultförklarades för den hyllade rövarhistorien "Gentlemen" från 1980. Boken blev Östergens stora genombrott, som fick en uppföljare i "Gangsters" från 2005. Östergren är känd för ett samhällskritiskt författarskap, inte sällan om rufflare och udda karaktärer i samhällets utkant.

Klas Östergren, som stod vid spisen i huset på Österlen när telefonen plötsligt ringde, tackade inte ja med en gång.

- Jag behövde tänka en stund, det här var ett åtagande man inte åtar sig lättvindigt.

Tvivlet kom från två håll; för det första trivs Östergren utmärkt i det lugna Kivik, och längtar inte till Stockholm. Men det räckte inte. Peter Englund insisterade, och Östergren får nu pendla till huvudstaden.

Det andra var nerverna. Det har gått fem år sedan Östergrens senaste roman, och författaren ställer sig ödmjukt undrande till de egna kvalifikationerna.

- Jag har inte fått ett jobberbjudande på många år, det är första gången telefonen ringer på länge. Så det är för mig av oklara skäl de erbjuder mig detta.

Han fortsätter:

- Men Svenska Akademien utför världens mest intressanta litterära arbete. De är en litterär institution, att få arbeta i en sådan i en tid där litteraturen inte är en självklar del av det offentliga livet på det sätt man skulle önska, är förstås ett privilegium.

Klas Östergren efterträder nu författaren, musikern och professorn Ulf Linde som avled i fjol. Ett tungt arv, menar författaren.

- Jag kände inte Ulf Linde personligen, men vi har träffats och han var en person vars integritet man omedelbart slogs av så fort man såg honom. Ett föredömligt beteende, och en intellektuell i ordets rätta bemärkelse, säger han om sin företrädare.

Vilken funktion Klas Östergren kommer fylla i akademien är oklart i nuläget, han kommer nu bege sig till Stockholm, för att prata igenom allt med Peter Englund, akademiens ständige sekreterare.

- Exakt hur min uppgift kommer se ut, det får vi se. Den stora frågan nu är hur jag kan göra störst nytta. Jag bor ju på en åker, här framgår vad jag ska göra och vilken nytta det har, på ett alldeles tydligare sätt.

Svenska Akademien

Stol 1: Lotta Lotass, 50, författare.
Stol 2: Bo Ralph, 68, professor.
Stol 3: Sture Allén, 85, professor.
Stol 4: Anders Olsson, 64, författare och professor.
Stol 5: Göran Malmqvist, 89, professor.
Stol 6: Tomas Riad, 54, professor.
Stol 7: Sara Danius, 51, professor.
Stol 8: Jesper Svenbro, 69, författare.
Stol 9: Torgny Lindgren, 75, författare.
Stol 10: Peter Englund, 56, professor.
Stol 11: Klas Östergren, 59, inträder 20 december
Stol 12: Per Wästberg, 80, författare.
Stol 13: Gunnel Vallquist, 95, professor.
Stol 14: Kristina Lugn, 65, professor.
Stol 15: Kerstin Ekman, 80, författare.
Stol 16: Kjell Espmark, 84, författare och professor.
Stol 17: Horace Engdahl, 65, professor.
Stol 18: Katarina Frostenson, 60, professor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".