Helle Brøns är en av kuratorerna bakom Asger Jorn-utställningen. Foto: David Richter/SR

Asger Jorn - En ständig rebell

Asger Jorns konst handlade om att bryta med något annat
3:49 min

På måndag är det 100 år sedan konstnären Asger Jorn föddes. Som en av Danmarks stora konstikoner, uppmärksammas jubileet på flera håll. I Köpenhamn gör man det med en stor utställning på Statens museum för kunst. Expressionist, del i COBRA-gruppen och situationist-rörelsen, vänsterradikal. Mycket kan man säga om honom. Men allra mest var han kanske rebell.

"Go to hell with your money bastard". Så inleds Asger Jorns ofta citerade telegram till Harry F Guggenhem precis efter att Jorn hade fått reda på att han tilldelats ett av Guggenheimfondens priser. Men också talande för hur Asger Jorn var. En ständig rebell. Mycket av hans konst handlade om att bryta med något annat.

Hans spontan-abstrakta stil är välbekant, han inspirerades bland annat av nordisk folkkultur och av surrealismen men sökte ett vildare bildspråk. Han var hela tiden politisk, skildrade öst och väst-balansen, gav sig in i könsdebatten, diskuterade arkitektur.

Men var också fylld av paradoxer. Han ansåg att bilden var riktigare än ordet, men skrev hela tiden. Han kritiserade kolleger i Cobra-gruppen för att vara mer intresserade av konstnärlig stil än konstens politiska kraft, men lämnade situationisterna när dess politiska mål sattes före konsten. Han var emot institutionalisering men skapade sitt eget museum. Men hans betydelse för efterföljande konstnärer i Danmark har varit väldigt stor.

I slutet på 50-talet var han med om att starta den situationistiska rörelsen. Det var en grupp konstnärer som såg konstmarknaden som ett hot. Att avantgarde-konsten skulle köpas och hängas på väggar och därmed bli ofarlig. Motkraften menade gruppen skulle vara att man tar befintlig konst och gör den farlig genom att helt enkelt måla på den, förnya den. Men därför blev det också ett problem för honom när han några år senare slog igenom med sina oljemålningar och började sälja våldsamt bra. Det var inte riktigt vad han hade tänkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".