Alain Resnais Foto: Francois Mori/TT

Regissören Alain Resnais död

2:55 min

Den franske regissören Alain Resnais har avlidit. Resnais var en av nyckelpersonerna i 60-talets Nya vågen-rörelse, och med över 50 filmer bakom sig var han en av Frankrikes främsta regissörer genom tiderna. "Hiroshima, min älskade" från 1959 är hans mest kända verk.

"Sådan elegans, sådan diskretion, och alltid med den oklanderliga vita manen". De franska medierna skräder inte orden när en av fransk films giganter gick ur tiden på lördagskvällen. Le Monde beskriver Alain Resnais som befälhavaren för fransk auteurfilm, och med filmer som "Hiroshima, min älskade", "I fjol i Marienbad" och "Natt och dimma" var han internationellt erkänd som en av den franska Nya vågen-rörelsens stora profiler.

Alain Resnais mottog filmfestivalen i Cannes Lifetime Achievement Reward 2009, och vann utöver detta en Golden Globe, en Bafta och en silverbjörn vid Berlins filmfestival under sin 78 år långa karriär.

Den 91-årige regissören förblev aktiv in i det sista; hans film "Life of Riley" vann pris för mest innovativa film på Berlins filmfestival så sent som förra månaden. Alain Resnais avled under lördagskvällen i Paris, omgiven av sin familj, uppger hans producent Jean-Louis Livi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista