1 av 2
elfride jelinek/scanpix
2 av 2
"Rein Gold" på Staatsoper i Berlin. Foto: ARNO DECLAIR

Jelinek möter Wagner i Berlin

2:01 min

Två av Europas största och mest omstridda konstnärer de senaste århundrandena, den österrikiska nobelprisförfattaren Elfriede Jelinek och den tyske kompositören Richard Wagners konst möts nu för första gången på scen. Det sker i ett uruppförande av en musikteaterföreställning baserad på Jelineks text och Wagners musik på Staatsoper i Berlin. Vår korrespondent Daniel Alling gick på repetionerna.

Två skådespelare framför text ur Jelineks senaste bok, Rein Gold, Rent Guld, medan Staatsoperorkestern  spelar overtyren till Richards Wagners opera Das Rheingold, Rhenguldet.

– Jag är möjligen lite rädd för Wagners reaktion över vad vi gör, men han reagerar ju isåfall från andra sfärer, Jelinek däremot har gett mig fria händer, säger regissören Nicolas Stemann, som tillsammans med dirigenten Markus Poschner arbetat fram det nya stycket.

Jelineks bok kom ut förra året, samma år som Wagner fyllde 200 år, den är inspirerad av Wagners operacykel Nibelunska Ringen, men Jelinek lät ta bort h:et i titeln på sin bok för att förstärka sin samhällskritik i boken. Titeln betyder utan h på svenska Rent Guld, något helt annat än Wagners första opera i Ringen, den som handlar om den medeltida myten om guldet i floden Rhen:

– Jelinek söker efter likheter Wagner, men finner mest stora skillnader, säger Nicolas Stemann.

Både Wagner och Jelineks verk handlar om frälsningen, fast ur olika perspektiv. Wagner tror på frälsningen, på en bättre värld, på ett slags revolution om man så vill, medan Jelinek är mer pessimistisk:

– Det här är som att hälla syra över Wagners originalverk och när syran verkat ser man vad man fått fram, säger Nicolas Stemann.

Daniel Alling, Berlin
daniel.alling@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista