Idag är det Music freedom day som firas i 17 länder. Foto: Från hemsidan.

Spelar cello för mänskliga rättigheter

1:58 min

Idag uppmärksammar flera länder yttrandefriheten för musiker världen över i Music freedom day och Sverige är en av dem. Mukryam Molod från Irak studerar på Kungliga musikhögskolan i Stockholm och har kommit till Sverige för rätten att uttrycka sig med sin cello.

Mukryam Molod kom till Sverige 2010. Han beskriver en hård verklighet för musikerna i hemlandet Irak och det vill han uppmärksamma genom att medverka i kvällens konsert på Stallet i Stockholm i samband med Music Freedom day som arrangeras av mäniskorättsorganisationen Freemuse.

– Det finns stora fängelser i Irak för musiker. Man får inte arrangera musik utomlands om politik, säger Mukryam Molod.

Mukryam Molod spelar ett verk från den kurdiska musikern Hozan Sarhat som blev mördad för att han kritiserade politikerna i hemlandet. Låten heter "Hawler" och är en av de låtarna Mukryam kommer spela ikväll.

– De måste lyssna på musikerna. Om de inte kan göra något med politik så kan vi kanske göra något med musik.

Föreningen Folkmusiker mot främlingsfientlighet står bakom arrangemanget där Shamiran Adam hoppas att kunna öka medvetenheten om många musikers kritiska situation runt om i världen.

– Jag har ju hört berättelser om människro som har blivit torterade, till och med dödade i sina hemländer, på grund av att de valt en typ av musik som inte varit acceterad. Man blir ju påverkad av sådana berättelser, det gör inte att komma ifrån, säger Shamiran Adam.

– Det är en väldigt viktig sak att ta upp, och att låta människor också få berätta om sina erfarenheter för det sprider kunskap om vad som faktiskt händer i andra länder.

Kristian Erskog
kristian.erskog@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista