Årets mest omtalade selfie? Foto: Ellen DeGeneres/TT.

Fem snackisar från Oscarsgalan

Filmerna i all ära men vad minns vi från årets Oscarsgala? Kulturnytt gör ett svep genom den digra rapporteringen.

Selfiens död?

Nästan 2,5 miljoner återpubliceringar blev det när programledaren Ellen DeGeneres twittrade en bild med några av Hollywoods högdjur. Bilden spreds över hela världen men har också fått kritik för att vara produktplacering av ett stort mobilmärke, eftersom den vita telefonen dök upp i flera sammanhang under kvällen. Mindre spontan selfie har hur som helst sällan skådats. Var det början på genrens död vi såg?

Snubbla på orden

Under kvällen sjöng sångerskan och skådespelaren Idina Menzel låten "Let It Go" från Oscarsbelönade Disneyfilmen "Frozen". Men vem var det John Travolta presenterade? Adele...Adeyne...Adaley? Darzeen? Travolta var inte den enda att snubbla på orden. Ellen DeGeneres och flera av presentatörerna hade svårt att hitta rätt. Amerikanska kultursajten Vulture går hårt åt skådespelarna, som enligt sajten borde kunna memorera några rader text om den nu är så svårt att läsa från teleprompter.

Annorlunda direktrapportering

Twitter och korta skojigheter från uppesittarreportrar i all ära, men det var amerikanska tidskriften The New Yorker som slog alla andra på fingrarna med liveteckningar av tecknaren Bob Eckstein. Bland annat får vi se prisutdelningen i en av de mer okända priskategorierna: Bästa framträdande av en björn.

Och priset för bästa klänning går till...

Fixeringen vid de kvinnliga skådespelarnas kläder nådde nästa nivå när det dagarna före galan dök upp en posterbild på nätet över samtliga klänningar burna av en vinnare i kategorin bästa kvinnliga huvudroll, ända sedan starten 1929. Kan vi se fram emot en liknande genomgång av vinnande frackar och smokingar till nästa år?

Steve McQueen skriver historia

Det är först på senare år som den vita manliga Oscarshistorien börjar skrivas om. 2002 blev Halle Berry den första svarta kvinnan att vinna en statyett för bästa kvinnliga huvudrollsinnehavare, 2010 blev Kathryn Bigelow den första kvinnan att vinna en Oscar för bästa regi och i år blev "12 years a slave" den första filmen av en svart regissör att vinna kategorin bästa film.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".