1 av 2
Love Ersare tillsammans med Aggi Patrix konstnärlig ledsagare i Gustaf was here foto Anders Wikström SR
2 av 2
Pressbild Gustaf was here foto Anders Björkman VBM
Umeå2014

Arkeologisk berättarteater i Umeå

Berättarföreställning om Gustaf Hallström
2:57 min

I helgen var det premiär för, den på förhand omdiskuterade, föreställningen "Gustaf was here" på Västerbottens museum, en berättarföreställning av och med Love Ersare om arkeologen Gustaf Hallström.

Det är en föreställning som föregåtts av debatt om arkeologen Gustaf Hallström, hans arbete och  samröre med nazistiska grupper. 

Love Ersare, har sökt, skrivit och berättar om Arkeologen Gustav Hallströms liv. Och man kan säga att det gick i hamn efter debatten i Dagens Nyheter, för mottagandet är gott.

Det handlar om Gustav Hallströms sökande efter kärleken, där han visar sitt intresse för en kvinna som redan var upptagen med en annan. Men med brev och ett och annat möte valde hon Gustav, och så småningom kunde de gifta sig.

Från hans arkeologgärningen handlar det mesta om hans forskning kring hällbilder och hällmålningar i Sverige. Men också fynd och resor i andra länder som Norge, Finland och i ryska Sibirien. 

Men vi får också följa med Love Ersares resa till arkiven. I Umeå finns stora delar av Hallströms personliga tillhörigheter från forskningstid arkiverade på Umeå Universitet.

Det var tidigt 60-tal som det första materialen landade Umeå och som också kompletterats med åren. Han besökte Säpos arkiv men han berättar att i det han såg inget som knöt Hallström till ett Nationalsocialistisk parti.

I Rasbiologiska institutets arkiv fanns han omnämd som arkeolog men inte som rasbiolog.

Var har Love Ersare då funnit Gustav Hallström?

I RST:s matrikel finns han, Riksföreningen Sverige Tyskland som skapades 1937. Det var en förening hade som syfte att utan ställningstagande i partipolitik, verka för ett rättvist bedömande av det nya Tyskland, en protysk bedömmning helt enkelt.

Visst, här fanns han med fram till 1945 men Love Ersare hittar i sitt sökande ingen politisk knytning. Här blir det intressant och mina frågor är många.

Till exempel det att Hallström mellan åren 1943 till 1945 gör arkeologiska resor till Norge och skickar då underrättelse rapporter till Svensk underrättelsetjänsten.

Är detta att han vill komma i en bättre dager eller att det han levererar är något som tyskarna som gett Hallström tillträde till Norsk mark i uppdrag att skicka till Sverige, det är inget som vi får svar på här heller.

1943 - 1945 gör Hallström resor till Norge och han skickar då rapporter till Svensk underrättelsetjänst.

Kanske att han använder sitt medlemskap i RST till att få tyskarna att släppa in honom i Norge så han kunde spionera på honom, kanske inte.

Love Ersare säger klart och tydligt att han inte forskat utan sökt och söker material till Gustav was here.

Föreställningen avslutning har bytts ut flera gånger. Dels efter DNs artiklar som hävdar att Hallström var Nazist, men också ett brev som kom fram för en vecka sedan där Hallström berättar om en gravöppning i Sibirien där likdelar skickats till Sverige.

Så den här föreställning tar inte slut med premiären, den kommer att fortsätta och förändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".