Hej klimakteriet.

"Hej klimakteriet" - antologi

Katarina Wikars recenserar "Hej Klimakteriet"
2:29 min

Det kommer en del böcker om livet kring 50. För ett tag sen kom Kerstin Thorvall Book Club eller det mest förbjudna 2.0. Och nu är det dags för Hej Klimakteriet, lite vallningar har väl ingen dött av? med texter av bland andra Nina Lekander och Mian Lodalen Redaktörer är Åsa Albinsson och Maria Fröjdh.

Det är någonting med antologiformen. Som inte vill sig riktigt. De åtta kvinnliga förebildernas ofta tänkvärda arga uppiggande texter om allt från meningen med kinesiska sidentäcken till sena förälskelsepsykoser och tantrasex till förhållandet till den egna kroppen efter cancer, de texterna varvas med intervjuer med forskare om allt från östrogen till att rita skattkistor med framtida livsmål i.

Jag vet inte riktigt hur jag ska läsa den. Viss information dubbleras många gånger, annat som kan vara både underfundigt eller stärkande äts upp av nästa text. Den här antologin gapar i sin välvilja att uppmärksamma detta gamla skamliga tillstånd över allt för mycket. 

Men den börjar bra. Istället att kretsa kring livspusslandet i Stockholms innerstad handlar den i Sissela Kyles text just om kroppen, kroppen som nånting helt otidsenligt. Med hår överallt, som svettas och inte hänger med, som beter sig. Som en märklig rest från forntiden trots alla dyra krämer, något som läcker och luktar.

Det här glappet gillar jag att läsa om. Som om kroppen bara ger fan i all träning, och nya partners och alla vitaminer. Den blir bara gammal i alla fall, bakom ryggen på en, som på trots. Sissela Kyle skriver om kroppen som kvarleva, och jag bestämmer mig för att följa det spåret. Dessvärre försvinner det efter halva boken för lite allmänt karriärcoachande.

Jag tror att intentionerna med "Hej klimakteriet" är de allra bästa, och boken är full av viktiga tabeller över lönegapet till männen och man blir via alla procentsatser påmind om att många kvinnor i medelåldern har lågbetalda jobb i vården även om det som vanligt inte syns som ett spår av dem i den här antologin heller.

Utgångspunkten är att klimakteriet är något vi inte talar öppet om. Jag vet inte om jag och mina gamla väninnor är någon sorts förtrupp men vi har inte talat om annat sen jag vet inte när. Livet under halsen. Är kroppen kroppen eller är kroppen möjligtvis jag?

Jag känner att jag hellre vill prata om gud eller kapitalismen vid det här laget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".