Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova från Pussy Riot. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/TT

Pussy Riot-effekt på gott och ont

Konstnärlig yttrandefrihet i fokus
0:47 min

Dömda musiker i Tunisien och fängslade musiker i Tibet. Men mest uppmärksamhet fick de fängslade medlemmarna i punkkollektivet Pussy Riot förra året. Det satte ljuset på inskränkningar i den konstnärliga yttrandefriheten, men det gjorde också att andra historier inte fick plats. Det säger Ole Reitov, chef för den internationella organisationen Freemuse, som har sammanställt villkoren för musiker och andra konstnärer under förra året.

Siffrorna är långtifrån statistiskt säkerställda men enligt Ole Reitov visar de ändå på viktiga tendenser.

-- En tendens är att Europa inte är något undantag, där ett exempel grekiska rapparen som blev mördad och att en poet blev attackerad i Danmark, säger Ole Reitov, chef för organisationen Freemuse.

– En annan sak är att ett enda fall fick väldigt mycket uppmärksamhet förra året: Pussy Riot. Hela världspressen beskrev deras sak. Det gorde att fler började tänka på konstnärlig yttrandefrihet under förra året, och att fler tänkte på att konst kunde provocera. Men det är också lätt att en sådan historia som ställer sig i vägen för resten av landskapet; det finns inte så många som vet om att det är elva musiker som blev fängslade i Tibet.

Emma Engström
emma.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".