Coco Schumann överlämnar filmen om Theresienstadt, som han själv överlevde, till skolelever i Berlin. Anne Sofie von Otter i bakgrunden, hon medverkar också i filmen. Foto: Daniel Alling/SR

Film om Theresienstadt ska visas i Berlins skolor

2:28 min

I höstas hade filmen "Therezin - musik som tillflykt" premiär. Det handlar om den musik som koncentrationslägerfångar i lägret Theresienstadt under andra världskriget skrev och framförde i lägret. Den världsberömda svenska sångerskan Anne Sofie von Otter medverkar i och är en av initiativtagarna till filmen. Igår överlämnades 110 exemplar av filmen till skolelever i den tyska huvudstaden Berlin. Vår korrespondent Daniel Alling var med.

Det var ytterst gripande och alldeles stilla när överlevaren från först Theresienstadt och sen Auschwitz, den nu 89-årige gitarristen Coco Schumann symboliskt lämnade över ett exemplar av filmen om Theresienstadtmusiken och musikanterna, till skolungdomar i Berlin.

Han var själv med och spelade musiken, under sin vistelse i båda lägren och i Theresienstadt ingick han i ett jazzband som gick under namnet the Ghettoswingers.

- Musiken räddade mitt liv, varje gång jag kom till ett nytt läger träffade jag någon som ville använda mig för att jag kunde spela säger Coco Schumann idag.

I filmen som också visades i den judiska församlingen i Stockholm i förra vecka och som Kulturnytt rescenserade i höstas, är Coco Schumann tillbaka i Theresienstadt, som ligger i nuvarande Tjeckien. Hans rundvandring i det före detta lägret varvas med sånginslag av bland annat Anne Sofie von Otter. Trots att både Anne Sofie von Otter och Coco Schumann medverkar i samman film, var det i Berlin igår, första gången de träffades:

- Att sitta bredvid honom var väldigt speciellt. Han är ju ingen som har suttit och deppat, han är en överlevare, musiken har gett honom väldigt mycket kraft, men ändå att behöva utstå så mycket och jag sen får sett bredvid honom, är väldigt starkt, säger Anne Sofie von Otter.

Filmen ska nu alltså visas på skolor runt om i Berlin. Och Coco Schumann hoppas den ska betyda något för eleverna.

- De flesta vet ju knappt ens längre hur illa det var, jag hoppas att filmen ska lära eleverna att inte göra det som är ont här i världen, säger Coco Schumann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista