Gergiev får kritik i Tyskland

1:39 min

Den ryske stjärndirigenten Valerij Gergiev ifrågasätts nu i den tyska staden München. Anledningen är att han ska ta över stadens symfoniorkester nästa år men samtidigt också stödjer den ryske presidenten Vladimir Putins politik. 

Ledaren för det tyska miljöpartiet i München, Florian Roth, är en den politiker som varit mest kritisk mot Valerij Gergiev som ny chefsdirigent för stadens världsberömda symfoniorkester Die Münchner Philharmoniker.

Han säger att som chefdirigent är man inte bara en konstnär, utan också en representant för staden.

- Gergiev kan skada ryktet för München, menar Florian Roth och har därför krävt att stadens styrande så fort som möjligt bjuder in Gergiev till samtal.

Bakgrunden är att den ryske stjärndirigenten, som är en av Rysslands mest inflytelserika kulturpersonligheter, stödjer ett ryskt konstnärsupprop för den ryska politiken i Ukraina och också i en intervju uttryckt stöd för Vladimir Putins politik i området och för Putin i allmänhet.

Miljöpartiet menar att om inte Gergiev tar avstånd från appellen kan han inte längre vara dirigent i München.

Orkesterns ledning säger i en skriftlig kommentar att man ännu inte funnit någon anledning att ändra sig när det gäller Gergievs kontrakt i München. Men stadens ledning har tagit initiativ till ett samtal i frågan med de kulturansvariga i München, vilket visar på frågan känslighet.

Den inflytelserika Münchentidningen Süddeutschche Zeitung menar i en kommenatar att Gergiev mycket väl kan bli dirigent i staden, Gergiev är inte Putin, bara ett Putinfan, skriver tidningen, det gör honom inte i sig omöjlig.

Men tidningen frågar sig om Gergiev kommer kunna göra det han är anställd för, nämligen ska bästa möjliga musik, när kontroverserna kring honom är så stora, särskilt om konflikten om Ukraina tilltar.

Den 22:a maj är det tänkt att Gergiev ska göra ett gästspel i Munchen.