(S) i Örebro backar i fristadsfrågan

S: "Vi vill inte att hela fristadssystemet försvagas"
1:02 min

De styrande socialdemokraterna i Örebro är beredda att ändra sig när det gäller förslaget att göra Örebro till en fristad för förföljda författare eller konstnärer i vidare bemärkelse. Det säger kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad.

Socialdemokraterna styr Örebro i koalition med Kristdemokraterna och Centerpartiet och de röstade häromdagen ner ett förslag om att söka medlemskap i fristädernas nätverk ICORN, men "det finns ett viktigt symbolvärde i att vi i Örebro säger ja till att bli fristad", säger Lena Baastad:

- Det vi beslutade utifrån var väl att vi såg brister i det här; vad händer efter de här två åren som kommunen har förbundit att ta emot en författare eller en journalist? ingår det i den kommunala kompetensen? men efter det här beslutet har vi haft kontakt med flera som är aktiva inom nätverket, och då för att undvika att riskera att hela systemet med fristäder försvagas, att Sveriges roll internationellt påverkas i det här - de konsekvenserna blev för stora av att Örebro kommun sade nej. Då säger vi att vi är beredda att ompröva det här, vi har bjudit in Ola Larsmo som är ordförande för Svenska PEN-klubben (som hjälper till att slussa förföljda författare med flera via det internationella nätverket ICORN, reds anm), för att diskutera det här, säger Baastad.

Så att ni kommer helt enkelt att bifalla förslaget när det kommer till kommunfullmäktige?

- Ja, vi säger väl det att ibland kan man väl behöva vrida på en fråga både en och två gånger och så kan det väl bli något bättre av det än det blev från början, svarar Baastad.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".