Kompositören Mikael Karlsson får stort amerikanskt pris

1:33 min

Den att svenske kompositören Mikael Karlsson har tilldelats ett stort amerikansk pris av The American Academy of Arts and Letters.

Stycket här heter "Seven Eight" och spelas av klarinettisten Joshua Rubin, och det är skrivet av Mikael Karlsson, en gräns- och genreöverskridande kompositör som arbetar med många av USA:s stora, både orkestrar och soloartister, med alltifrån från konventionell musik till avantgarde.

Mikael Karlsson har gett ut 12 album och komponerat både för dataspelet Battlefield och teveserien CSI, liksom för ett stort antal klassiska sångare, musiker och dansare.

Symfonier, pop, dataspel, film, balett, jazz - Karlsson komponerar det mesta, och så framgångsrikt att hans verk flitigt efterfrågas på alltifrån klassiska Apollo Theatre i hans egna kvarter i Harlem, till flera av världens stora opera- och baletthus.

Om en månad, den 26 april, har Mikael Karlsson tillsammans med koreografen Alexander Ekman premiär med helkvällsbaletten "A Swan Lake" på Oslooperan, en rekonstruktion av den ursprungliga "Svansjön", med 90 minuter nyskriven musik för en symfoniorkester på 75 man.

Och ännu en månad senare tar Mikael Karlsson alltså emot ett av de stora klassiska pris som American Academy of Arts and Letters delar ut. Just det pris som Mikael Karlsson tilldelas, ges varje år till en kompositör som är, som det heter, "mitt i sin skapargärning", som det heter.

Mikael Karlsson är född 1975, och har alltså gott om tid och många år på sig att fullfölja den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista