Triakel. Foto: Karin Alfredsson

"Thyra" med Triakel

2:49 min

Hon var en av Sveriges främsta folksångerskor och hon drömde om att ge ut en skiva med sånger hon bar med sig. Det blev aldrig så, trots att Thyra Karlsson från Alanäs i Jämtland levde in på 2000-talet och blev nästan 90 år gammal, men nu blir det så. Statliga skivbolaget Caprice ger ut gamla inspelningar med henne och folkmusikgruppen Triakel ger ut en skiva där de tolkar låtar hon bar med sig. Kulturnytts Berit Nygren har lyssnat och jämfört.

Thyra Karlsson är ingen ny bekantskap för Triakel. Hennes musik har funnits med sedan gruppen bildades för 20 år sedan, men den här gången ägnar de alltså en hel skiva åt låtar som Karlsson bar med sig.

Emma Härdelin är som vanligt gruppens självklara vokala nav, och hon och Kjell-Erik Eriksson lyfter melodierna med sina respektive fiolspel och broderar med ullgarn på det lediga ackompanjemang som Janne Strömstedt levererar på sin tramporgel.

Soundet är fylligare än på förra skivan, som förresten också ägnades åt en stor jämtländsk folksångerska, Ulrika Lindholm. Det är som om Triakel har lämnat timmerstugan och gått in ordentligt i studion så att säga.

Ja, Triakel förhöjer verkligen låtarna musikaliskt, och det känns aldrig krystat, men var finns Thyra Karlsson i allt detta? kan man undra. Det finns till exempel ingen röd tråd i det som låtarna handlar om. Nej, Thyra Karlsson är det låtbibliotek som Triakel har botaniserat i den här gången. Hon kunde hundratals låtar utantill.

Triakel har lyssnat på gamla bandinspelningar och plockat ut ett antal låtar som de har gillat, och så har de gjort dessa till sina egna - som det brukar gå till i folkmusiksammanhang - helt på gehör. Då kan man kanske tänka sig att de också har fått med sig en del av Karlssons uttryck, men det har de inte.

Karlsson och Härdelin är två olika sångerskor. Karlsson framför låtarna mer rakt upp och ner medan Härdelin har en hel del melodiska utsmyckningar, och så harmoniserar Triakel melodierna på andra sätt än de man kan höra med Thyra Karlsson.

Låten "Gubben och gumman" till exempel färgas med mollackord i händerna på Triakel medan den är mer uppsluppen, litet snabbare och i dur då Karlsson kompar sig själv på cittra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista