Afghanska valet har fått egna låtar

3:03 min

Presidentvalet i Afghanistan rycker allt närmare. Den här gången får en helt ny generation rösta, men hur får man dem att gå och göra det? Ja, kanske som en grupp musiker och konsertarrangörer har gjort; med en tävling om vem som kan skriva den bästa val-låten, och nu är tävlingen avgjord.

"Allas vårt hopp står till din röst", sjunger 18-åriga rapparen Sonita som vann damklassen först i inslaget. Det är 1 av totalt 16 inskickade bidrag som laddats upp på en särskild tävlingssajt.

- 16 låter kanske litet men det är ett bra resultat, med tanke på var vi befinner oss, säger musikproducenten och initiativtagaren australiensaren Travis Beard som i några år också arrangerat en kulturfestival i Kabul och fortsätter:

- Vi befinner oss i ett land där musik var förbjuden för bara en tio-tolv år sedan.

Tävlingen är sponsrad av Schweiz, Hollands, Storbritanniens och Kanadas ambassader i Afghanistan liksom USA:s fredsinstitut (United States institute for Peace).

Idén till tävlingen fick Beard från Barack Obamas presidentvalskampanj 2008. Där anlitades kända artister för att locka just yngre till valurnorna, men i Afghanistan har alltså Beard med flera gett ordet till de unga själva.

I det afghanska samhället förväntas de unga rösta som deras pappor, och om papporna inte går och röstar bör inte heller deras barn göra det, men "vi vill inspirera de unga till att forma och använda sina egna röster", säger Travis Beard. Beard & co annonserade på landets huvudspråk pashtu och dari på populära sociala medier som Facebook, men också i större radio- och tv-kanaler och i mindre radio-kanaler som når områden som saknar el.

Uppmaningen till de unga var att skriva låtar där de berättar vad de tycker om läget i landet, om den demokratiska processen, om valet och om landets framtid.

Också annonserna i sig var en uppmaning att gå och rösta, och Beard berättar att de till exempel fick tusentals träffar på en video som de hade lagt upp på Youtube om tävlingen.

- Så även om de inte valda att vara med i tävlingen så ser de åtminstone videon och förstår att det är en cool grej att göra, att rösta i valet.

Men det är ju en sak att få någon intresserad av att gå och rösta och en annan att få någon att våga göra det? Jo, säger Beard, men Afghanistans unga måste kanske ta den risken för att få en bra president. Eller som 21-åriga Sami & Shaheed som vann herrklassen formulerar det: "Du och jag är presidenter, välj! Ditt val och mitt val är en ny framtid ...".

Den nya generation som nu får rösta kan vara stor. Enligt vissa uppgifter är nästan en fjärdedel av Afghanistans befolkning i åldrarna 18-24 år.