Författaren John Ajvide Lindqvist. Foto: Fredrik Persson/SCANPIX

John Ajvide Lindqvist - dubbelt teateraktuell

"Jag ville skriva om en pyroman i ett höghus"
6:41 min

Först i höst kommer skräckförfattarens John Ajvide Lindqvists nästa bok – ”Himmelstrand”. Men hans berättelser skrämmer på många fronter redan nu. I England är det nypremiär för pjäsen "Låt den rätte komma in" på West End i London. Och i helgen är det premiär på Teater Uno i Göteborg för en nyskriven monolog om en pyroman.

Texten är specialskriven för skådisen Pale Olofsson. Den heter "Storstugan - En pyromans berättelse" och utspelar sig i en byggnad i Täby i höghuset Storstugan.

 - Jag ville skriva en pjäs för Pale Olofsson. Fick idén när jag läste en artikel i Aftonbladet om en pyroman i ett höghus. Något med det lockade mig att skriva. I monologen är pyromanen inte ond, han bekämpar något och det har att göra med drömmen om det krossade folkhemmet, berättar John Ajvide Lindqvist.

 Och det är mycket teater just nu för John Ajvide Lindqvist. Pjäsen "Låt den rätte komma in" har tidigare spelats på National Theatre of Scotland och får nästa vecka nypremiär på Apollo Theatre i London.

- Efter premiären i Göteborg i helgen åker vi vidare till London. Jag har haft tur: först två bra filmatiseringar av Låt den rätte komma in, i USA och Sverige, och nu det här, säger Johan Ajvide Lindqvist.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".