1 av 2
North of Purcell on the Pawnee Grasslands, Colorado, 1981 © Robert Adams
2 av 2
Eden, Colorado, ca. 1968-71 © Robert Adams

Robert Adams på Jeu de Paume i Paris

Mikael Timm har sett Robert Adams på Jeu de Paume
3:27 min

Robert Adams är en av världens mest egensinniga fotografer. I mer än 40 år har han fotograferat den amerikanska västern utan att bry sig om vad tidningar eller gallerier velat ha för bilder. Ett besök i Sverige på 60-talet fick honom att intressera sig för gränsen mellan människans bostäder och naturen. Undan för undan har hans diskreta fotografi erövrat världen och för några år sedan fick han Hasselbladpriset.

Mikael Timm har sett en stor retrospektiv med Robert Adams bilder på Jeu de Paume i Paris.

Det blåser i Robert Adams fotografier. En stillsam men enveten vind som rör upp dammet längs den ödsliga vägen, viner mellan de vita husväggarna, river i kaktusarnas taggar och sedan försvinner ut i öknen.

Robert Adams är världens omodernaste nutidsfotograf. Medan andra fotografer går nära med kameran stannar Adams långt bort. Med andra givetvis använder färg i naturbilder envisas Adams med att visa naturen i svartvitt, han inte ens ökar kontrasterna för att skapa dramatik utan låter grått tona i grått som övergår i grått.

Medan andra dokumentärfotografer visar ögonblick visar Adams tillstånd.
Från början var han akademiker och han fotograferade utan att ta hänsyn till vilka bilder han kunde sälja och så har han fortsatt. Adams är den friaste av fotografer. Sedan 60-talet har Robert Adams givit ut en lång rad fotoböcker, en del uppmärksammade, andra försvunna i mediebruset - det ändrade inget för Adams.

När jag nu ser den stora utställningen på Jeu de Paume, en verklig prestigelokal i Paris, är jag tacksam för att han inte gav upp. Det här är personligt fotografi ut i minsta detalj, fyllt av arkaisk skönhet. Den som en gång ger sig in i hans värld kommer inte ut igen. "Platsen där vi lever" kallas utställningen, det handlar alltså om livsrummen eller kanske ska jag säga mellanrummen.

Det kan vara öknen i Colorado, några fyrkantiga småhus uppställda i tomheten, ett majestätiskt berg som man inte har sett sedan John Ford gjorde sina västernfilmer, en bensinstation i skymningsljus, ett majestätiskt träd.

I några serier porträtterar Adams människor, till exempel föräldrar och barn, men hans favoritmotiv är den amerikanska västern. Adams såg landskapet förändra sig i takt med att människorna använde det och miljöförstöring blev ett återkommande tema. Men till skillnad från många kolleger argumenterar inte Adams, han konstaterar. Han fotokonst är släkt med 1800-talets pionjärer som erövrade Västern med kameraobjektivet. Adams är lika respektfull inför naturen men mer eftertänksam eftersom han till skillnad från 1800-talsfotograferna vet att naturen kan dö.

Det finns ett stråk av sorg hans bilder som understryks av att han ofta använder samma beskärning och exponering, men där finns också hopp. I en kommentar har han sagt att lögner alltid är avskräckande. Och eftersom Konst bör ge mod, menar Adams, måste den vara sanningsenlig. Frågan han ställer lyder: vad tillåter oss det vi ser att tro på?

Och när så fågeln lyfter över den öde stranden i en av hans bilder så är det drabbande, så effektiv är hans stil.

Snarare än att be om förklaring ska vi försöka upprätta en förteckning över underverk säger Adams: havet, gräset, stjärnorna. Att han lyckats överföra denna mytiska förundran till bild är bara det ett underverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".