"Till Julia" på teater moment

2:08 min

Dramatikern Margareta Garpes 80-talspjäs ”Till Julia” lever vidare, efter urpremiären på Dramaten gick den i en TV-version och har sen dess spelats. Nu på moment teater i Gubbängen så regidebuterar Josefin Ankarberg, som medverkat som skådespelare i flera av teaterns uppsättningar, med pjäsen; ett tätt kammarspel mellan en mor och en dotter.

De kvinnliga regissörerna har inte direkt dominerat verksamheten på teater moment och kanske har det varit den där stenen i skon som stört genom åren – hur mycket jag annars än gillar teaterns estetik och stil. Men nu debuterar den begåvande skådespelerskan Josefin Ankarberg som regissör och har valt den för moment lite otippade Garpe-pjäsen ”Till Julia” där dottern Julia packar för att flytta hemifrån och där mamman Gloria väntar nervöst på besked om hon fått rollen som fröken Julie.

Så är alltså sättningen i det här kammarspelet som utspelas under en kväll i scenografen Åsa Berglund Cowburn ljuvliga scenrum, ett enkelt och lite rörande torftigt vardagsrum med bäddsoffa, byrå och stol. Den skådespelande mamman, Gloria, här i Linda Källgrens välgörande odramatiserande gestalt har inte direkt varit någon bullmamma till sin dotter Julia, som lämnats ensam på kvällarna i ett hem där nya män kommit och gått. Jenny Antonis Julia är också mycket bra, det lite bylsigt aggressiva växlar med den barnsliga panikartade omsorgen om en labil mamma.

Det finns grepp som bryter pjäsens naturalistiska stil, vid ett tillfälle spelar Julia högt på sin gitarr, högre och högre för att överrösta känslorna och Simon Steenslands musik som går som ett soundtrack har som alltid en förmåga att vrida till och skapa oro. Även Anders Berg, som spelar Charlie, en av Glorias gamla killar som oförmodat dyker upp har den här förmågan att osäkra spelet.

Sen är ju en liten bildvisning där olika däggdjur från lejon till noshörningar som visar mor och unge i öm interaktion helt oemotståndlig. Så ”moment” av Josefin Ankarberg – att föra in ett så hejdlöst barnsligt moment för att visa på hur svårt det är att vara människa.