Majgull Axelsson. Foto: JENS L´ESTRADE / TT

Majgull Axelsson ber om ursäkt

1:20 min

Författaren Majgull Axelsson, aktuell med romanen "Jag heter inte Miriam" ber om ursäkt för ett uttalande hon gjorde i SVT:s Gomorron Sverige om resandefolkets historiska bakgrund i Sverige.

Det här är andra gången på kort tid som Majgull Axelsson kritiseras för uttalanden om romer. I början av april fick hon kritik för att hon i ett uttalande om romer fick det att framstå som att romer inte dokumenterade sin historia, ett uttalande hon senare tog tillbaka.

I SVT-intervjun den 9 april sa Majgull Axelsson att resandefolket är "utstötta som kom från det gamla bondesamhället och drivits att nomadisera".

Det uttalandet fick kritik av föreningen RUNG, en förening för unga resande. Uttalandet befäster gamla fördomar och innebär att resandefolket klassas som en socioekonomisk grupp och inte som en etnisk grupp enligt RUNG.

Majgull Axelsson erkänner att hennes uttalande var helt felaktigt:

– Det bevisar bara hur spridda de här fördomarna är och hur beklagligt det är att vi är så många som inte riktigt vet vad en tattare är eller vad resandegruppen är. Det är frågor som jag har mött hela tiden när jag talat om min bok. Då har jag svarat på det sätt som jag lärde mig i tonåren, när jag trodde att jag lärde mig något som innebar att jag tog avstånd från gamla fördomar och så visade det sig att det var nya fördomar som jag spred.

Vad kan du göra ytterligare för att förhindra att den här felaktiga fördomen sprids?

– Det jag kan göra är att så fort jag talar om de här frågorna, så kan jag säga att det jag hade fel när jag tidigare sade, aldrig skrev, men sade, att resandefolket var utstötta ur det svenska bondesamhället. Det är alldeles uppenbart en folkgrupp som tillhör den romska folkgruppen. Det kommer jag alltid att säga numer när jag får frågor om min bok, säger Majgull Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista