Digital musik blir rättsfråga

1:15 min

Vilken rätt har skivbolagen att egentligen lägga ut äldre musik på digitala tjänster som Spotify? Det vill Svenska musikerförbundet ta reda på, och stämmer därför några av de större skivbolagen. Däribland den internationella bjässen Warner. Frågan är om bolagen kan använda avtal som de skrev med artister då strömmade - på engelska "streamade" - tjänsterna inte fanns.

Inslaget börjar med låten Hallå du gamle indian med dansbandet Jigs. Det är enligt Musikerförbundets jurist Per Herrey "ett typexempel":

- Ja, det här är en gammal goding från 1973 som är typexempel på musik som ligger ute på Spotify idag, där bolagen så att säga inte har reglerat nyttjande- och ersättningsnivåerna för den här typen av nyttjande. Man har tagit gamla villkor och försökt översätta dessa i den här nya digitala världen, och det anser vi är orimligt, säger han.

Bolagen borde ha reglerat det här i särskild ordning när musiken började distribueras via digitala streamingtjänster, säger Per Herrey.

- Och det ska sägas att det har man gjort i vissa fall, vilket ju pekar på att bolagen ändå varit medvetna om att man skulle ha varit tvungna att göra det här, men i de allra flesta fall har man fullständigt struntat i det och bara sagt till artisterna att "det är det här gamla som gäller, punkt slut", säger Herrey och fortsätter:

- Kontentan är ju att bolagen behåller liksom 90-95 procent av intäkterna från Spotify och artisterna får resten, och det är fullständigt orimligt. De här villkoren som fanns i de gamla avtalen - det var en annan fördelning på det vilket var till mer fördel för artisterna.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Kulturnytt söker Warner music group för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista