Sebbe Staxx. Foto: Henrik Montgomery /TT

Svenska kyrkan drar sig ur festival med Kartellen

Svenska kyrkan i Kungälv strax utanför Göteborg drar sig ur ett ungdomsarrangemang där omdebatterade hiphopgruppen Kartellen ska medverka. Kyrkan har varit sponsor i flera år men vill inte kopplas ihop med våld och hat. Det säger Martin Lindh, kyrkoherde i Svenska Kyrkan i Kungälvs församling

– Svenska Kyrkan kan bara backa upp sådant som ligger i linje med våra grundläggande värderingar. Då kan vi inte ställa upp på ett budskap som handlar om våld som metod och där man kränker människolivet, säger han.

Skulle du säga att Kartellen uppmuntrar till våld?

– Så uppfattar jag det när jag ser hur de uttalar sig. Jag är ingen expert på gruppen, men jag har läst ett antal artiklar och hört program där deras budskap speglas, och Svenska kyrkan kan inte stå bakom detta, säger Martin Lindh.

Martin Lindh hänvisar framför allt till Uppdrag Granskning i SVT som i början av maj sände en granskning av det vänsterextrema våldet i Sverige.

Där medverkar bland annat Sebbe Staxx, frontfigur i Kartellen och frågas ut om sin koppling och åsikter kring gruppen Revolutionära Fronten.

Att Svenska Kyrkan nu drar sig ur kommer inte förändra något för det aktuella ungdomsarrangemanget och Kartellen är fortsatt välkomna säger enhetschef Christer Mattsson enhetschef för Trygga ungdomsmiljöer i Kungälvs kommun:

– Så som vi arbetar utgår ifrån att ungdomarna själva skapar sina arenor för en kreativ fritid. Vårt arrangemang Sommarstart förutsätter att det finns ungdomar som driver det, och då får man ge den friheten till dem. De ska få bestämma hur de vill ha det här arrangemanget, säger Christer Mattsson.

Han har förståelse för om Svenska kyrkan vill dra sig ur, men håller fast vid att ungdomarna själva måste få bestämma och ta konsekvenserna om sponsorer inte vill medverka.

Förutom Svenska kyrkan har även tidningen Kungälvs-Posten dragit sig ur Sommarstart som hålls 11 juni.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Viveca Bladh
viveca.bladh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista