"Losers". Foto: Lucky dogs

"Losers" av Mattias J Skoglund och Markus Marcetic

1:58 min

Idag är det premiär för en ny svensk film - Losers - av långfilmsdebuterande Mattias J Skoglund och Markus Marcetic. Losers presenteras som en indiethriller och handlar om en starta eget-grupp som bestämmer sig för att testa en av deltagarnas företagsidéer i verkligheten, ett vildmarksevent. Tänkt för företag och föreningar som vill skapa teamkänsla.

Det är något lockande med att undersöka vad som händer i en isolerad grupp när trycket ökar. Vi vill ju så gärna tro att civilisation och moral är egenskaper och inte en tunn fernissa av dålig kvalitet. Att urspårning är något som andra folkgrupper ägnar sig åt. Robinson är ett sådant experiment, Flugornas herre ett annat.

I "Losers" är det Jonas som vill undersöka klasskompisarnas kapacitet att uthärda hunger, törst och fysiska umbäranden. De snubblar över rotvältor och hasar nedför mossiga stup , går ostadigt längs obefintliga stigar i de djupa dalaskogarna. Den här filmen är i sanning växtfärgad. Det är en sällsynt blek vildmark som de här T-shirtklädda, lite klumpiga jobbsökarungdomarna vacklar fram i. Långt från Thoreaus längtan tillbaka till naturen.

Blåbären har torkat bort och överlevnadssoppan på mossa smakar vidrigt. En grävling stadd i förruttnelse, maskfylld och närmast rinnande, studeras närgånget av kameran. Jag gillar verkligen den här filmidén, att göra dessa arbetslösa antihjältar till huvudpersoner.

Men jag blir aldrig riktigt rädd, det är som om moderniteten lurar bakom varje granstam och jag märker att jag tänker lite för mycket på att Någonstans borde det väl finnas mobiltäckning ändå, varför försöker de inte ens ringa? Det är som om starta eget-kursen krossat själva livsviljan, och det kanske i och för sig är skrämmande nog.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista