Utmejslade kvinnliga karaktärer i "Orange is the new black"

2:24 min

Nya siffror bekräftar att allt färre tittar på traditionell tablå-TV och istället väljer olika streamingtjänster och en av de allra största succéer som gjorts för att streamas är fängelseserien Orange is the new black. Serien är baserad på en sann historia och skapad av Jenji Kohan för Netflix och berättar historien om medelklasstjejen Piper som hamnar i fängelse för brott från sin vilda ungdom.

Nu på fredag kommer säsong två och Kulturnytt har träffat seriens två stjärnor – Laura Prepon som spelar Alex och huvudrollsinnehavaren Taylor Schilling.

Sist vi såg henne hade hon blod på sina händer, och Taylor Schilling kan avslöja att i säsong två utvecklas hennes rollfigur Piper till en allt mörkare människor - hon blir en annan kvinna än den välartade medeklassperson som hamnade i fängelse.

Nästan hela serien utspelar sig i fängelset - en stängd och klaustrofobisk miljö som ger möjligheter för ett tätt drama.

Den klaustrofobi som tittaren känner finns ju förstås också hos rollfigurerna och det skapar en särskild energi säger Taylor Schilling.

Och det är speciellt för kvinnor i fängelse, säger Laura Prepon, de tas ifrån smink och fina kläder och alla andra attribut som de gömmer sig bakom - och det gör en också extra sårbar som skådespelare, man har ingen krycka att hålla sig i.

En av seriens unika kvaliteter är att den samlar så många utmejslade kvinnliga karaktärer på en och samma plats.

Och det är ett sammanhang som det är fantastiskt att vara en del av, säger Taylor Schilling, att vara omgiven av så fantastiska kvinnliga skådespelare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista