Konkurs hotar många bok- och tidningsförlag

"Det är så principiellt fel"
2:02 min

Tidigare i vår gick Skatteverket ut med en saftig restskatt till svenska förlag och tidskrifter: 1,6 miljarder ska man betala in i retroaktiva momspengar. Kravet har mött hård kritik, men nästa vecka ska pengarna betalas in. Och nu befarar branschen att många företag går i konkurs.

Pia Stolt är vd på Situation Sthlm som är skyldig staten drygt 600.000 kronor

– Det här motsvarar för oss en anställd i vår sociala verksamhet i ett år. Det är väldigt mycket pengar för oss och även om vi har möjlighet att betala det så tycker vi att det är principiellt fel, säger Pia Stolt, vd på Situation Sthlm.

2010 sänkte EU-domstolen retroaktivt tryckerimomsen i Sverige från 25 till 6 procent.

Och eftersom Skatteverket under flera år tagit in 25 procents moms från tryckerierna har tryckerierna krävt tillbaka över fem miljarder kronor från staten och Skatteverket har betalat ut tre av de miljarderna hittills.

Men för tryckeriernas kunder, förläggarföretagen har det här samtidigt inneburit att de fått för stora avdrag för moms för tryckeritjänster.

Därför kräver Skatteverket in 1,6 miljarder kronor från tidskrifts- och bokförläggarna.

Miljöpartisten Mats Pertoft i riksdagens skatteutskott mötte i måndags finansminister Anders Borg i en debatt om det här i riksdagen. Mats Pertoft vill att staten ska hjälpa till att lösa problemet och arbeta för att åtminstone låta förlagsföretagen att få anstånd med betalningen tills frågan är ordentligt utredd.

Men Mats Pertoft är inte nöjd med svaret han fick.

– Jag krävde att Anders Borg skulle ta sitt ansvar, att han skulle reda upp situationen som uppstått, på grund av Sveriges momsregler, på grund av beslutet i EU-domstolen som jag inte har några synpunkter på. Men han vägrar att ta det ansvaret.

Anders Borg har inte möjlighet att låta sig intervjuas av Kulturnytt men sa bland annat att han beklagar situationen, men att det är otänkbart att se att staten ska ta på sig det ekonomiska ansvaret varje gång det sker förändringar i domstolar i förhållande till rättspraxis.

Nästa vecka ska pengarna alltså betalas in. Flera tryckerikunder har begärt anstånd, så också Situation Sthlm.

Vd Pia Stolt ser inte fram emot en utdragen process.

– Det skulle innebära väldigt mycket tid, väldigt mycket energi och det här tär ju på den buffert som vi har arbetat ihop för att kunna använda i verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".