Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Ingen tv-avgift för dator

Publicerat fredag 13 juni 2014 kl 09.42
Mattias Berg kommenterar domen
(2:23 min)
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

En dator med internetuppkoppling är ingen tv-mottagare. Därför krävs ingen tv-licens.

Det är resultatet av en ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). HFD grundar sin dom på formuleringen att en tv-mottagare enligt lagen är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning av tv-program och att det är de som har en sådan tv-mottagare som ska betala avgift. 

Men en dator med internetuppkoppling är inte avsedd för att ta emot utsändningar av tv-program - även om den kan göra det. Att SVT börjat att sända ut sitt schemalagda programutbud på webben i februari 2013 ger därför inte Radiotjänst rätt att ta ut tv-avgift från dem som har dator med internetuppkoppling.

Ska en avgift läggas även på datorer "bör det fordra tydligt stöd i lag", skriver HFD i ett pressmeddelande där man också kallar tv-avgiften för "en betungande förpliktelse".

"Vi hade förväntat oss att HFD skulle döma enligt lagstiftarens intention med ett teknikneutralt utrustningsbegrepp och därigenom bekräfta att Radiotjänsts tolkning och tillämpning av lagen är korrekt", skriver Radiotjänst i ett pressmeddelande.

Radiotjänst konstaterar att den nu får återgå till den tidigare tillämpningen, det vill säga inte längre ta radio- och tv-avgift för dator/mobil med internetuppkoppling.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vill inte kommentera domen i nuläget utan hänvisar till Radiotjänst som är de som är ansvariga för att ha tolkat lagen som att de har haft rätt att ta ut tv-avgift från datoranvändare. Enligt Adelsohn Liljeroths pressekreterare håller de nu på och går igenom och analyserar domen.

I sin dom konstaterar HFD vidare att "webbsändningar inte är sådana utsändningar som leder till avgiftsskyldighet". Den tolkningen gör man utifrån en lagskrivning om att en utsändning i lagens mening är riktad till och tillgänglig för allmänheten "utan särskild begäran". Så är inte fallet för exempelvis "beställ-tv och andra former för tv-sändning", skriver rätten i sin dom.

Rätten slår fast att den person som målet gäller har rätt att få tillbaka den tv-avgift för tre månader som han felaktigt betalat. Hur rättens beslut påverkar andra som på felaktiga grunder betalat avgiften är oklart. TT söker Radiotjänst för att söka svar på frågan.

Artikeln uppdateras

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".