1 av 3
Detaljbild av en poncho i Paracassamlingen som lämnas tillbaka till Peru. Foto: Sebastian Castañeda/AP/TT
2 av 3
Paracastextilierna som Göteborg återlämnar till Lima visas upp för pressen. Foto: Sebastian Castañeda/AP/TT
3 av 3
Paracassamlingen som lämnas tillbaka till Peru visas upp i Lima. Foto: Sebastian Castañeda/AP/TT

Paracastextilier överlämnas officiellt

"Ett viktigt kulturarv har kommit hem"
1:59 min

De fyra första av de värdefulla Paracastextilierna återlämnas idag officiellt till Peru från Världskulturmuseet i Göteborg. Det sker vid en ceremoni i huvudstaden Lima där bland annat den peruanske presidenten och representanter för Göteborgs kommun finns på plats.

De över 2500 år gamla textilierna har funnits i Göteborg i över 80 år, men hela samlingen ska nu tillbaka till Peru. Jaime Luis Castillo, biträdande kulturminister i Peru, menar att det här är ett stort ögonblick för Peru.

– För Peru är det här något viktigt, alla återlämnade kulturarv betyder mycket, säger biträdande kulturminister Jaime Luis Castillo. Det är ett värdefullt och viktigt kulturarv som nu kommer hem.

Dessutom, säger han, är det ett resultat av en gemensam överenskommelse mellan länderna och inte av en rättsprocess. Det kommer att få stor betydelse för andra sådana här överlämnanden, inte bara i Peru utan i andra länder, menar Jaime Luis Castillo.

De mycket värdefulla textilierna smugglades ut ur Peru på 1930-talet och skänktes anonymt till Göteborgs museer. För fem år sen krävde Peru tillbaka tygerna. Göteborgs kommun står för kostnaderna, som är höga, med tanke på att nerpackandet måste ske försiktigt och arbetet måste utföras av experter.

Och att lämna tillbaka hela samlingen på 89 textilier kommer att ta tid. Om sju år, när Peru firar 200 år av självständighet och Göteborg fyller 400 år kommer hela samlingen vara på plats.

– Målet är 2021, då har vi räknat med att det kommer att ta tid att packa och frakta textilierna, säger Jaime Luis Castillo.

Det som anses vara det finaste och dyrbaraste föremålet i samlingen, den så kallade manto calendario kommer sen att visas upp på Perus nationella antropologiska museum. Just nu planeras också för bygget av ett helt nytt arkeologiskt museum i Lima, där kommer också en stor del av samlingen att visas upp. Biträdande kulturminister Jaime Luis Castillo säger att peruansk museipersonal redan nu har stor vana av att hantera den här typen av ömtåliga textilföremål men han säger också att man kommer att lära sig mycket av hur Världskulturmuseet arbetat.

– Världskulturmuséet i Göteborg har jobbat exemplariskt med det här, och jag tror att vår överenskommelse kommer att höja vår kompetens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".