Chrissie Hynde: "Rockstjärnor är ett utdöende släkte"

3:14 min

I kväll drar Stockholm Music & Arts igång och ett av de stora namnen är rockikonen Chrissie Hynde från Pretenders. I juni släppte hon en ny skiva, inspelad i och döpt efter Stockholm. Men någon soloskiva har hon inte velat kalla den. Tills Kulturnytts Morris Wikström träffade henne.

- Jag antar att det är ett soloalbum. Jag är trött på att prata om det. Det är ett soloalbum. Jag trodde inte det, jag trodde det var ett samarbete, men uppenbarligen är det jag som är på omslaget, säger Chrissie Hynde.

Nej, hon vill inte prata om det mer, efter att ha fått besvara frågan i ett år.

Kanske, tänker jag, är det ett sätt att göra motstånd mot en musikbransch som Chrissie Hynde uppenbarligen inte är helt bekväm i.

Historien om hur Chrissie Hynde blev en av de viktigaste artisterna på den brittiska punk- och rockscenen är ofta berättad. Född och uppvuxen i USA tog sig Chrissie Hynde 1973 till London, och blev snabbt en del av den nya uppkäftiga musikscenen. Efter några år av tröstlöst sökande hittade hon till slut sitt eget band, The Pretenders, som under 80-talet stod för hitlåtar som Brass in pocket.

Chrissie Hynde har ända sedan genombrottet fortsatt spelat in skivor i The Pretenders namn. Men det är inte samma sak längre, säger hon. Tidigare var det musiken som var det centrala. Men nu har kändisfixeringen invaderat musikbranschen. Rockstjärnor är ett utdöende släkte och återfinns nu i modemagasin, fnyser hon. Men jag började inte spela musik för att bli känd, säger hon.

- Jag började inte spela för att bli känd. Jag ville bara göra vad jag ville. Jag vill befinna mig i skuggan. Problemet är att jag inte tycker om uppståndelsen, säger Chrissie Hynde.

Och när Chrissie Hynde nu släpper sitt första soloalbum, då är hon osäker på vad det egentligen är som hon har gjort. Den utpräglade rockscenen är borta. Skivaffärerna också. Så jag vet inte var min musik passar in någonstans längre, säger hon.

- Jag förstår inte riktigt hur allt fungerar längre. Jag antar att det beror på att jag varit med så länge och jag är van vid något annat, säger hon.

Nej, Chrissie Hynde kommer inte riktigt överens med musikbranschen nuförtiden. Men det är klart, säger hon. Jag vet ju själv hur vissa skivor fortfarande är viktiga för mig. De placerar mig i ett sammanhang, och jag kan förknippa vissa låtar med specifika händelser och tidpunkter. Om folk har den relationen till min musik är det ju bra, säger hon.

Hur är det när du lyssnar på dina egna låtar då, frågar jag?

- Nej, det är inte alls samma sak när jag lyssnar på mina egna låtar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista