Anders Fager. Foto: Kalle Assbring

"En man av stil och smak" av Anders Fager

2:10 min

Anders Fager har på senare år etablerat sig som en av landets främsta skräckförfattare, jämförd med John Ajvide Lindqvist för sitt sätt att skildra hur demonerna finns mitt i vår vardag. Efter böckerna "Samlade svenska kulter" och "Jag såg henne idag i receptionen" kommer nu "En man av stil och smak".

Han har stil, han har smak, han har ett osunt intresse för ockultism och ovärderliga böcker. CeO i Anders Fagers nya skräckroman är en välpressad och kylig Östermalmsman, som en parafras på kb-mannen stjäl han sällsynta böcker från Kungliga Biblioteket, men till skillnad från verklighetens bibliotekstjuv är CeO:s egentliga fokus den onda magi han kan kalla fram genom hemliga samlingar skrifter, krigsbyte från 1600-talet...

Historien fortsätter i Fagers alldeles egna Stockholm där galenskap, missbruk och våld knutit starka band med den namnlösa gudom som sedan tusentals år genom de ockulta sällskapen sökt en hemvist på jorden.

Samma personer dyker upp, samma branta kast mellan nutidsrealism och uråldiga vidunder som i Jag såg henne idag i receptionen. Och så detta Fagerska sätt att kasta ner alla våra nutida neuroser och kollektiva futtigheter och illgärningar i en bubblande kittel av svart magi...

Men så mycket tamare det blir denna gång när fokus flyttas från förra bokens huvudperson - den trasiga Cornelia i sin vansinnesjakt på lindring från den gudom som plågar henne dag och natt, till den distansierade CeO som inte förmår fylla fasorna med någon känslomässig resonansbotten.

Monstren ur mörkrets djup kraschar denna gång väl hårt mot Seven Eleven och Stureplansknarkare i Fagers korthuggna, malande prosa.

Det blir lite stumt. Inte minst frossandet i nakna, vackra, söndersmältande, plågade och extastiska kvinnokroppar förlorar när Cornelias blick blivit CeO:s all spännande dubbeltydighet.

Blir de vanliga kvinnomonstren.

När sen läskiga förortsungar väller in till Stockholm city ditlockade av mörkrets krafter, redo att gå ondskans ärenden känns det lite väl enkelt i sin rollfördeling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista