Rödgrönt vallöfte att köpa Hertha Hillfons ateljé

2:01 min

Keramikern Hertha Hillfons ateljé blir valfråga i Stockholm stad. I morgonens Kulturnytt berättade vi att den rödgröna oppositionen i Stockholms stadshus lovar att köpa in ateljén om de vinner valet. En fastighet som mäklaren värderar till 11 miljoner. Hur det ska betalas för är inte klart i nuläget.

Ann Mari Engel från Vänsterpartiet är vice ordförande i kulturnämnden:

- Ja, det kan inte jag säga idag. Vad vi har sagt är att vi är väldigt angelägna att se till att det här blir bevarat för allmänt bruk. Fastigheten ligger ju ute till försäljning nu och det är därför vi säger att vi vill vara med i den diskussionen. Det är ju en fastighetsaffär som stan gör.

Hur mycket får ett sånt här inköp kosta?
- Jag förhandlar inte priset här. Som sagt, det här är en fastighetsaffär och staden har väldigt mycket stora fastighetsaffärer. Det är en investering som står sig. Det får man göra kalkyler och sätta sig ner och räkna på.
När ska ni göra det?
- Ja, så fort vi har en majoritet i stan kan vi naturligtvis ta tag i den här frågan och samla ihop alla intressenter och räkna på det. Självklart.

"Långsiktigt åtagande"

Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt från Folkpartiet säger frågan om Hertha Hillfons ateljé är viktig men...
- Men jag kan inte sitta och säga att kosta vad det kosta vill - kommunen ska betala. Det är inte en ansvarsfull hållning från min sida. Mitt sätt att driva det här är att se till att förvaltningen diskuterar hur man kan hitta en lösning och det gör man.

Det är ett oerhört långsiktigt åtagande att ta på sig en konstnärsateljé och då måste man veta hur man ska ta hand om den. Inte bara hur man ska betala 20 miljoner eller vad det kan kosta utan hur man tar hand om det i många år framåt. För man säljer inte en sån här sak när man väl har köpt den.

Det Ann Mari Engel säger är att staden köper och säljer fastigheter hela tiden och att de här knappast kommer vara en investering som kommer tappa i värde.
- Ja.. Det handlar om en investering på mångmiljonbelopp
som vi inte ska sälja. Det antar jag att inte Ann Mari Engel har tänkt sig utan vi ska behålla den och då är det pengar som man faktiskt betalar. Och det här är en jättestor kostnad som absolut inte ryms inom kulturnämdens nuvarande budget. Och då blir det en budgetfråga naturligtvis. Det pågår samtal och jag hoppas att man kan hitta en lösning i de samtalen. Men där är vi inte riktigt än.