Att falla av Michel Laub

1:57 min

Det är inte ofta författare från Brasilien ges ut av de stora svenska förlagen. Men i år är det brasilianskt fokus på Bokmässan i Göteborg, som börjar om en knapp månad, och flera förlag satsar på unga författare därifrån. I dag utkommer till exempel Michel Laub med romanen Att falla på Albert Bonniers förlag. Mattias Berg har läst den - och hittat ett oväntat mästerstycke.

Första gången läser jag boken sakta och uppmärksamt, suger på de korta styckena. Andra gången slukar jag den hel, med andan i halsen, trots att jag redan vet hur det slutar.

Romanen Att falla är en thriller utan brott. Eller åtminstone utan andra brott än sådant som människor bara gör mot varandra. En fallstudie, bokstavligen: barn som låter ett annat barn falla i golvet när man hissat honom klart på 13-årsdagen, ett vuxet barn som ser sin pappa falla, berättarjaget som drar med sina närmsta i sitt eget fall. I bakgrunden finns det största brottet - Auschwitz, judeutrotningarna - men det är på mikroplanet allt utspelar sig. Små tecken. Signaler man borde ha sett och tolkat.

Michel Laub bygger upp det så infernaliskt exakt. Det hade kunnat bli en välskriven - och väl översatt - stilövning. Men för varje nytt litet stycke inser jag att det är mycket mer än så.

Först verkar romanen kretsa mest kring den där fruktansvärda incidenten på födelsedagen, berättarjagets skuldtrauma: den mobbade klasskamraten som inte tas emot efter att ha hissats högt upp i luften tretton gånger. Men snart visar sig romanen handla minst lika mycket om berättarjagets farfar och om Auschwitz. Eller om pappans relation till farfar och Auschwitz - och om sonens eget förhållande till hela det där bagaget. Minnen som tvinnas och dras åt kring varandra.

Mer tänker inte jag avslöja. Jo, förresten: Det ges nog inte ut många bättre böcker i Sverige den här hösten.

Att falla av den brasilianske författaren Michel Laub, har översatts av Fredrik Ekelund.

Brasiliansk litteratur är också tema på årets Bokmässa i Göteborg om en knapp månad.

Mattias Berg
mattias.berg@sr.se