Svenskt deltagande på Proms

1:28 min

I kväll spelar Sveriges Radios Symfoniorkester på BBC Proms i London. Radiokören är också med. Kulturnytt träffade dirigenten Daniel Harding i London i går kväll.

Och det publiken kommer att få höra blir Mahlers mäktiga andra symfoni, ett perfekt val av stycke, säger Daniel Harding.

– Mahlers andra symfoni är helt perfekt för den vilda och bångstyriga miljö som Albert Hall är, säger Daniel Harding när jag träffar honom under en mottagning i den svenska ambassadörens residens, som lämpligt nog ligger bara ett par hundra meter från BBC:s nya huvudkontor i centrala London.

Det blir en speciell kväll för Daniel Harding. För 20 år sen, var han också med i ett uppförande av Mahlers andra. Fast då som musiker.

– Jag var en av tonåringarna i den nationella ungdomsorkestern. Jag stod gömd uppe på balkongen med min trumpet, berättar Daniel Harding.

Mahlers andra symfoni är en mycket stor föreställning för både orkester och kör. Totalt har bortåt 170 personer flugit in från Sverige.

BBC Proms är en musikalisk institution i Storbritannien. Och Royal Albert Hall en mäktig lokal som används för allt mellan himmel och jord, från tennis till sumobrottning - och musik. 90 konserter ska uppföras under ungeför sju veckor

– Jag tror inte det finns någon annan musikfestival i världen, där atmosfären är så genomgripande positiv, säger Daniel Harding.

Sveriges Radio P2 sänder konserten direkt ikväll, från Royal Albert Hall i London.