Göran Hugo Olsson: "Det jag sa var helt fel"

Igår sa filmskaparen Göran Hugo Olsson att SVT, vars arkivmaterial han använt till sin film, inte hade kontrakt med filmarna som skapat originalmaterialet till hans film. I dag ber han om ursäkt och tar tillbaka uttalandet.

— Jag sa att det inte fanns kontrakt och det är helt fel. Det är klart att alla filmare haft kontrakt med SVT i alla tider och vi har kontrakt för alla bilder i vår film. Både SVT och filmarna är de vi är mest angelägna om att ha bra relationer med. Jag fick ont i magen och låg sömnlös över att jag hade sagt sådär, säger Göran Hugo Olsson.

I gårdagens inslag var filmaren och författaren Carl Henrik Svenstedt kritisk till hur filmklippen citerades och användes i filmen utan hänvisningar. Detta berör de så kallade ideella rättigheterna som rör hur ett verk används. 

Svenstedt skrev i en debattartikel i Svenska Dagbladet att klippen inte är SVT:s egendom och att "Om våld" missbrukar upphovsrätten.

SVT Sales svarar nu att de äger rättigheterna och därför har rätt att sälja klipp. SVT Sales säger även att ingen har opponerat sig mot att deras klipp skulle användas i filmen.