"Filmen handlar om ensamhet"

2:10 min

Kulturnytt har flera gånger berättat om skådespelaren Maryam Moghaddams väntan på att få sitt pass tillbaka från de iranska myndigheterna. I våras fick hon det och ett arbetstillstånd. Och nu kan Kulturnytt berätta att två filmer är påväg - en spelfilm som hon skrivit med en vän och spelar en av huvudrollerna i, och en dokumentär:

Skådespelaren och filmskaparen Maryam Moghaddam trodde att hon bara skulle göra ett kort besök hos sin mamma i Teheran när hon reste dit i mars för ett år sen. Men de iranska myndigheterna beslagtog hennes pass. 

Det blev början på en lång väntan som Kulturnytt har berättat om flera gånger under det gångna året. I våras fick hon tillbaka passet och även ett arbetstillstånd i Iran och nu kan vi berätta att Maryam Moghaddam håller på att färdigställa två filmprojekt - en spelfilm och en dokumentär:

- När jag satt här under den långa tiden då jag inte kunde göra någonting då satt jag mest hemma och skrev. En av texterna jag skrev var det här manuset, ihop med min vän. Det handlar om ensamhet.

I filmen "Risk of Acid Rain" får man följa en man som nyligen gått i pension. Hans liv har kretsat kring arbetet och att ta hand om sin sjuka mamma, men när hon dör blir han ensam.

- Det känns som att jag kvävs om jag inte gör någonting. Och nu när jag måste vara kvar här i Iran så måste jag kunna säga någonting eller göra någonting. Det är under ramarna här men det gör ingenting. Jag bara säger vad jag kan säga.

Det var i februari förra året som filmen "Closed Curtain" visades och fick pris på Berlins filmfestival. Den spelades in i hemlighet i Iran eftersom regissören Jafar Panahi blivit belagd med ett tjugoårigt yrkesförbud. Maryam Moghaddam spelade en av huvudrollerna.

Efter filmfestivalen reste Moghaddam som har dubbelt medborgarskap till Teheran för att besöka sin mamma. Men där blev hennes pass beslagtaget och hon fick arbetsförbud och utreseförbud ur Iran. Nu har Maryam Moghaddam fått passet tillbaka men hon kvar i väntan på att hennes mammas visumansökan ska behandlas.

- Jag ville ta med mamma som är sjuk och jag vill inte lämna henne ensam här. Hennes barn är i Sverige och pappa är död så hon är ensam här.

I väntan på det har Maryam Moghaddam ett nytt projekt.

- Jag håller på med en dokumentär som jag planerat att göra på länge, men jag fick inte det. Jag hoppas att jag gör färdigt det här, och sen kommer hem,
Vad handar dokumentären om?
- Det är lite svårare att berätta. Det kan jag berätta sen. Det handlar mycket om mig faktiskt.