E. L. Doctorow: "Nyckelordet är desperation"

2:06 min

E. L. Doctorow har tagit emot kongressbibliotekets skönlitterära pris på den stora litteraturfestivalen i Washington.

På litteraturfestivalen i Washington har författaren E. L. Doctorow belönats med kongressbibliotekets skönlitterära pris - en av de finaste utmärkelser en författare kan få i USA.

När han tog emot priset förklarade han hur det kommer sig att hans författarskap har en sådan bredd:

- Jag tror att nyckelordet här är desperation, sa E. L. Doctorow, till publikens förtjusning i den fullsatta salen. 

Desperation som ett uttryck för att han skriver för att försöka förstå sin omvärld. Ofta kan det börja med en bild eller en musikalisk fras, berättade han.

E för Edgar, efter poeten Edgar Allan Poe. Doctorow berättade om betydelsen för hans författarskap av en uppväxt i ett läsande hem, fyllt av musik.

Den 83-årige författaren, vars mest berömda verk är "Ragtime" om en svart mans värdighet, har just publicerat en ny bok: "Andrew's brain". Det är ett experiment med en roman utan intrig. Hur den ska förstås beror på läsaren, förklarade Doctorow.

Svaret fascinerade besökaren Heather Stevens-Kittner:

- Han är en fantastisk berättare. Jag har inte läst den nya boken, men det fascinerade mig att höra Doctorows beskrivning att den kan läsas på tre olika nivåer. Det är nog krävande, men säkert givande.

Doctorow var bara en i den långa raden av författare som framträdde på bokfestivalen i Washington - ett evenemang som är gratis och samlar tusentals besökare varje år. De stod tålmodigt i kö för att få sina böcker signerade av författare som Paul Austen, Siri Hustvedt och Alice McDermott.

Det är poesitävling, filmvisning, matlagning, högläsning, chans att ställa frågor och att diskutera läsande.

Heather Stevens-Kittner kommer varje år.
- Det är ett privilegium och ett av de bästa skälen för att bo i Washington DC, säger hon.