Teaterförbundet kritiserar regeringens scenmiljoner

1:15 min

Beskedet att regeringen vill betala tillbaka 60 miljoner kronor extra nästa till scenkonsten kan sätta käppar i hjulet för pensionsfrågan inom svensk scenkonst. Det menar Teaterförbundet.

När pensionssystemet för bland annat skådespelare, musiker och dansare börjar avvecklas vid årsskiftet ska fack och arbetsgivare ta hand om frågan. Det innebär att staten sparar in pengar, vilket gör att den sittande regeringen ge tillbaka 60 miljoner kronor till scenkonsten nästa år.

Men Teaterförbundet riktar stark kritik och menar att kulturministern är helt fel ute. Jaan Kolk är förbundsdirektör:

- Det är ju inte frågan om att man vill ge tillbaka några pengar, utan det är frågan om att man vill finansiera satsningar på scenkonstens område genom att använda de anställdas pensionspengar. Så hela kalkylen går ut på att vi som fackförbund ska tvingas acceptera sämre villkor för våra medlemmar för att finansiera i och för sig angelägna satsningar, säger Jaan Kolk.

Nästa år är det meningen att fackförbund och arbetsgivare ska ta hand om pensionsfrågan för scenkonstarbetare. Frågan har varit minst sagt segdragen och svårlöst.

Teaterförbundet menar nu att de 60 miljoner som regeringen betalar tillbaka nästa år, enligt förslaget, visserligen är välkomna. Men enligt Teaterförbundet kommer från de pengarna från den pott med pengar som pensionerna ska komm från.

Så beskedet om utbetalningen gör det omöjligt att få en ny pensionsordning inom scenkonsten den första januari 2015, menar Jaan Kolk:

- Med det här beskedet från kulturministern om att använda pensionspengar för andra ändamål så ser ju vi inte några möjligheter att komma fram till ett nytt pensionsavtal den 1 januari 2015, säger förbundsdirektören.

Arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst vill inte kommentera regeringens utspel förrän efter det styrelsemöte som ska hållas i eftermiddag.